[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Royal Tenenbaums


Royal Tenenbaums
(The Royal Tenenbaums)

Ta nåt som liknar en synnerligen vrickad Woody Allen-film och blanda den med beståndsdelar ur en tokknäpp roman av John Irving, kläm dit ett charmigt men helgalet persongalleri.
Tillsätt lite Hollywood, några ruskigt rutinerade skådisar och en skenande relationskarusell. Blanda i några droppar svart humor.
Se till att ha Gene Hackman i huvudrollen.
Skaka, ruska, skaka, ruska. Servera.
Snacka om knockout-drink.

Ur filmen "Royal Tenenbaums"
Hela härliga familjen Tenenbaum
© Touchstone Pictures

Den här filmen är helgalen.
Köper man den premissen finns det egentligen inget att klaga på efter det. Familjen Tenenbaum består först och främst av tre lillgamla underbarn - finansesset Chas, tennistalangen Richie och författarstjärnskottet Margot.
I hasorna på dem finns ständigt grannungen Eli, som inte är lika smart, men minst lika outhärdlig.
Deras häpnadsväckande framgång som brådmogna genier får en abrupt ände när familjeidyllen (nåja...) splittras då deras odåga till far, den ständigt otrogne Royal Tenenbaum (Gene Hackman), kickas ut ur huset av den hårt prövade mamman Etheline (Anjelica Houston).

Sen går i princip allt åt helvete och den ena ungen blir mer psykotisk än den andra. Vi kommer in i storyn när alla är vuxna, förbittrade på sin far och lider av svårartade psykiska störningar. Som de alla mer eller mindre skyller på honom...
Margot kedjeröker i badet kollandes på TV-såpor dygnet runt.
Richie har sedan ett sammanbrott på tennisplanen rest jorden runt som passagerare ombord på nåt slags halvlyxig kryssningsbåt.
Chas är nybliven änkling med säkerhetsnoja och hårdrillar sina två söner med militär disciplin och nattliga brandövningar.
Eli å sin sida är mer eller mindre koko. Vilket förvisso inte direkt gör att han sticker ut från det övriga persongalleriet. Hans excentriska beteende beror dock mer på hans överkonsumtion av olika typer av kemisk substans än på det Tenenbaumska familjetraumat.
Givetvis skildras dessa problem med absurdistiska & humoristiska överdrifter.

Uppståndelsen blir stor när Royal plötsligt dyker upp en dag och vill återförenas med frugan och sina barn.
Den lyckliga familjen vägrar dock återuppstå och frun i huset är på väg att gifta om sig med en försynt friare i form av familjens revisor (Danny Glover).
Lägligt nog blir Royal hastigt sjuk och har bara några veckor kvar i livet och vädjar om att få en andra chans att gottgöra dem.
Splittringar uppstår då den övriga familjen blir oense om det är ärligt menat eller ännu en av den själviske faderns lögner och nycker.
Dessutom har de flesta fullt upp med att krisa ihop på ett eller annat sätt.
Upplagt för cirkus alltså.

Det bjuds på få flatskratt men ett konstant leende är som klistrat i fejset under större delen av filmen. Visst är det psykotiskt trippat, orealistiskt och utstuderat konstigt på sina håll. Men det funkar! Förvånansvärt bra.
Gene Hackman är lysande (som alltid) och det gäller för i princip alla som medverkar i filmen.
Ben Stiller spelar Chas, Gwyneth Paltrow är Margot och Luke Wilson den vuxne Richie.
Owen Wilson (japp, Luke är hans bror) som tillsammans med regissören Wes Anderson skrivit manus och producerat filmen spelar också rollen som den vuxne och minst sagt flippade grannkillen Eli.
Radarparet Wilson-Anderson har fått stor uppmärksamhet för sina tidigare samarbeten i kritikerframgångarna "Rushmore" (1998) och "Bottle Rocket" (1996) och de lär höra tala om sig igen.
Owen Wilson som hittills mest synts som skådis i snygg-pucko-roller (undantaget i senaste krigsdramat "Behind enemy lines") vinner ny respekt hos mig efter denna rollprestation och sin övriga inblandning i rullen.
Filmen är också nominerad till en Oscar för bästa original-manus.
Gå och se!

Kolla med fördel in den coola sajten också, med kommentarer från Owen Wilson om hur man hittar "hemliga" saker på sidan.
Lite fräscht grepp på de ofta snygga men innehållslösa promotionsajterna för nya filmer.

Innehållsförteckning:
Extremt starka "Hotel New Hampshire"-vibbar
Mycket 60-talsmusik
Coola & genomarbetade inomhusmiljöer
En incestuös lovestory
Ett saknat finger
En bedragen äkta man
En neurotisk Gwyneth/Margot i Panda-sminkning
En deprimerad Björn Borg-lookalike
En knarkande cowboy
En hel familj iklädda Adidasoveraller
Nattliga brandövningar
En ytterst lojal indisk butler
En fumlig revisor
Kapitel i en bok

Svensk premiär: 22 mars 2002

 


Mia Gustavsson : 02-03-22

 

 


 
> maila crew@bulldozer.nu