[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Rush Hour-surfa:
> Rushhour2.com

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

 

>> sett - film - recension - Rush Hour 2


Rush Hour 2


Jackie Chan och Chris Tucker spelar återigen de omaka polispolarna kommisarie Lee och kriminalare Carter.
Omaka på grund av deras olika sätt att sköta sitt yrke.
Lee (Chan) använder sig av akrobatisk kung-fu för att klara sig ur svåra
situationer, medans Carter (Tucker) istället försöker använda sig av sin vassa tunga.

Ur filmen "Rush Hour 2"
Chris Tucker och Jackie Chan i "Rush hour 2"
© New Line Cinema

I filmen är Carter på semester i Hong Kong för att hälsa på Lee.
De båda dras in i jakten på en smugglarliga där spåren leder dem till Los Angeles och vidare till Las Vegas.

Underhållningsvärdet i en sådan här film bygger på häftiga fighter och roliga skämt. "Rush Hour 2" är inte särskilt underhållande, visst ler man flera gånger men jag vill gapskratta.

Fighterna är relativt bra men inte lika adrenalinkickande som i t.ex. "Rumble in the Bronx". I "Rush Hour 2" når de inte upp till samma rytm och intensitet. Koreografin i actionsekvenserna är inte heller på topp, här väljer man att klippa för mycket istället.
Slagsmålen är även lite för snälla, som i en Bud Spencer- och Terrence Hill-rulle. Har Jackie Chan börjat tappa gnistan?
Vad som ändå alltid är kul är när Chan tar hjälp av olika fantasifulla tillhyggen och det gör han vid några tillfällen i filmen.

Manusförfattaren verkar ha lidit av brist på nya skämt och roliga kommentarer. Ett exempel på detta är att när någon faller från en byggnad ner i en taxibil, säger man att "personen hade bråttom att skaffa taxi". Det är synd med billiga skämt vi
hört förut i en film som kostar hundratals miljoner att spela in.

Chris Tucker skall leverera de flesta av skämten i filmen men han är inte särskilt rolig. Han påminner om en Jar-Jar Binks som tagit en överdos av viagra.
I filmen använder han mestadels sin högljudda röst till att tala om hur intresserad han är av brudarna som dyker upp i filmen. Ja, i filmen finns det bara "brudar", inga kvinnor. Ofta tror filmmakarna att man måste tillfredsställa de unga herrar som myser åt de tillfällen där deras enkla väldsbild blir bekräftad. En värld där kvinnorna alltid är lätta på foten, gärna med någon som kan vifta med hundradollarsedlar.

Det finns ändå en "brud" i filmen som skall vara något mer än sexig. Det är Zhang Ziyi som spelade i "Crouching Tiger, Hidden Dragon".
Om hon fått vara lika skicklig i Rush Hour 2 som i CTHD så skulle Chris Tucker aldrig hinna säga till henne att han "inte slåss med tjejer", innan hon skickar honom i backen.

Innehållsförteckning:
Högljudd, lång kille
Snabb, kort kille
Akrobatiska men icke medryckande actionsekvenser
Chris Tucker imiterar Michael Jackson
Oväntat bra filmmusik

Svensk premiär: 16 november 2001

 

Daniel Borg : 01-11-15

 

 


 
> maila crew@bulldozer.nu