[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Sahara

Sahara

Clive Cussler är dykarnas egen Michael Crichton.
Han pumpar ut ickemilitära techno-thrillers på löpande band och har fått ur sig en sisådär trettio stycken sen debuten 1973.
De flesta handlar om hjältedykaren Dirk Pitt som söker upp sjunkna skepp för NUMA, en organisation som i verkliga världen grundades och drivs av Clive Cussler.
Filmen "Sahara" är basserad på den elfte Dirk Pitt-boken i ordningen och avhandlar jakten på ett slagskepp från amerikanska inbördeskriget.
Hur det hamnat mitt i Afrikas torraste öken vill ju var och en gärna veta och alltså bänkar man sig i biofåtöljen.

Ur filmen "Sahara"
Ökensand, kalshnikovs och veteranbilsrally. Allt en bra film behöver?
© Sony Pictures

Dirk Pitt (Matthew McConaughey) är allt det där som en helylleamerikansk filmhjälte ska vara: snygg, muskulös, Navy S.E.A.L och passionerad samlare av gamla bilar. Det enda smolket i glädjebägaren är att han tycks tala franska, vilket ju är suspekt.

På samma sätt är "Sahara" allt det där som en helylleamerkansk äventyrsfilm ska vara, man letar efter en äkta amerikansk historisk klenod. Men samtidigt får man tillfälle att befria ett förslavat folk och bekämpa slemma miljlöbovar. Dessutom får den snygge hjälten ihop det med den snygga hjältinnan (spelad av Penelope Cruz med minimal avvikelse från den vanliga Penelope Cruz).

"Sahara" skulle vara en rätt så förutsägbar film om det inte vore för att manuset i sig är lite kaotiskt. Dirk och hans bästa kompis Al Giordino (Steve Zahn) ger sig ut på jakt efter det försvunna slagskeppet.
Dirk har nämligen varit besatt av myten att ett amerikanskt inbördeskrigsskepp skulle lyckats tuffa över Atlanten och komma till Afrika, hur länge som helst.
Samtidigt så är den undersköna pestläkaren Eva Rojas (Cruz) på jakt efter källan till en mystisk farsot. Deras vägar löper samman för ett tag men när de väl skilts åt så dras Dirk och Al tillbaka då den slemme krigsherren General Kazim tycks vara på jakt efter dem alla.

Sen seglar båten liksom ut ur historien och kommer inte tillbaka förrän den behövs som en Deus ex machina. De som faktiskt känner sig mer engagerade i jakten på den försvunna båten än i jakten på den sexiga epidemiologen kommer att uppleva detta som rätt irriterande.

Nästa tråd i filmhandligen handlar om hur den tjusige miljardären Yves Massarde egentligen visar sig vara lierad med Kazim och ligga bakom den mystiska pesten. Det är ingen vidare spoiler att berätta detta.
Till att börja med spelas Massarde av Lambert Wilson (som gjorde Merovingiern i "Matrix") och dessutom är han fransman. Så fort man ser honom vet man instinktivt att han är ond.

"Sahara" är kanske den film i sommar som hittills legat i ledningen för kategorierna "det är väl i och för sig ingen dålig film" och "popcornunderhållning". Det är banne mig inte någon direkt storfilm och den innehåller lika många överraskningar som ett genomsnittligt kinderägg, minus ett. Men, om vi säger så här, en stekhet dag då du suttit på ett kontor som känns som Sahara självt och det vore skönt att sitta två timmar i en luftkonditionerad biosalong, då är det här filmen för dig.
Om du däremot tänkt åka in från landet eller från att ha legat med segelbåten ute på redden hela veckan, då måste det i ärlighetens namn finnas bättre film att se.

Innehållsförteckning:
Kameler
Skurkar
Sand
Vatten
Tuareger
En försvunnen plåtbåt

Svensk premiär: 6 juni 2005

Harald Åberg : 05-07-08


 
> maila crew@bulldozer.nu