[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Den siste samurajen

Den siste samurajen
(The last samurai)

Efter ett flertal historiska actionfilmer är det nu dags för Hollywood att ta sig an samurajernas värld.
Det som bjuds i "Den siste samurajen" är ett storslaget äventyr på över två och en halv timme, men kan en amerikansk film tillföra något till en genre som redan skildrats av Kurosawa med flera?

Ur filmen "Den siste samurajen"
Tom Cruise vet hur man slåss ur underläge, denna gång med samurajsvärd.
© Warner Brothers

När filmen börjar blir jag nervös.
Den första varningsklockan ringer i mitt huvud när jag inser att det är Edward Zwick, mannen som gav oss "Höstlegender", som regisserat filmen. Den andra ringer när filmen inleds med vackra naturbilder och en mossig voice-over.
Nu blev filmupplevelsen långt ifrån den plågsamma jag befarat, eftersom det mesta efter inledningen faktiskt blir bättre och bättre.

Året är 1876 och den hyllade kaptenen Nathan Algren (Tom Cruise) super ned sig mer och mer för att förtränga mardrömmarna från kriget mot indianerna. Han blir erbjuden jobbet som instruktör för den japanska armén och kan inte tacka nej till pengarna. Hans uppgift är att träna upp en armé av bönder för att bekämpa upproret från samurajen Katsumoto (Ken Watanabe). Redan efter det första slaget blir Algren tillfångatagen och förs med till samurajernas by.
Väl där lär han känna en annorlunda värld och hans sympatier börjar sakta men säkert svänga över till samurajerna.

Det är egentligen dumt att jämföra "Den siste samurajen" med Akira Kurosawas filmer. Det här är mer som dagens vanliga actionfilmer från Hollywood. Däremot är den bättre gjord än de flesta.
Man kan absolut inte klaga på hantverket, fotot är bitvis riktigt bra, stridsscenerna är snyggt och skickligt gjorda och skådespeleriet är överlag bra. Övriga saker som höjer den över genomsnittet är att den inte skyndar på något. Saker får ta sin tid och det läggs större vikt vid personligheter och känslor än i en vanlig actionfilm. Ibland lyckas filmen väldigt bra med sina känslosamma scener, ibland blir det tyvärr lite sliskigt. Och trots filmens längd och tempo så lämnas vissa saker ganska outvecklade, till exempel så är det faktiskt lite oklart vari de stora konflikterna mellan samurajerna och de "moderna japanerna" ligger.

Ett annat problem med filmen är att den är väldigt förutsägbar, men det kan man faktiskt ha överseende med.
"Den siste samurajen" bjuder alltså på en underhållande och ibland faktiskt tänkvärd actionfilm som jag rekommenderar till alla som inte förväntar sig en Kurosawa-film.
För övrigt har det pratats om att Tom Cruise borde få en Oscar för sin roll som Nathan Algren, men i mitt tycke är Ken Watanabe den givna Oscarvinnaren, om det ska bli någon från denna film.

Innehållsförteckning:
En hel del svärd blir det ju
Harakiri
Sammanbiten Tom
Skrikande Tom
"Snart vinter" - nåja

Svensk premiär: 23 januari 2004

Axel Roos : 04-01-23


 
> maila crew@bulldozer.nu