[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Scary Movie 4

Scary Movie 4

För er som inte tyckte att det räckte med Scary Movie 1, 2 och 3 kommer här nummer 4 - "den avslutande delen i trilogin".

Ur filmen "Scary Movie 4"
Dr Phil och Shaq i en prekär situation.
© BVI

När den första "Scary Movie" kom år 2000 var den en direkt parodi på skräckfilmen Scream som kommit några år tidigare. Naturligtvis fanns det även referenser till andra filmer, men grundstoryn var densamma. I takt med att uppföljarna har kommit så har det helt enkelt inte funnits filmer att parodiera rakt av utan filmerna har blivit mer och mer av episodfilmer.
Nu lever inte jag i villfarelsen att någon går och ser en film som "Scary Movie 4" för att få se en bra story, men om man ska vara ärlig så skulle inte den här storyn hänga ihop om man så dränkte den i superlim.

I den fjärde filmen är det främst "The Grudge" och "Världarnas krig" som parodieras. Två vitt skilda filmer som på ett oerhört finurligt sätt vävs ihop (huvudpersonen i "Världarnas krig" bor granne med det hemsökta huset). Och visst, de flesta av skämten bygger på scener ur dessa, och andra, filmer, men det är egentligen bara scenerna som är lika.
Skämten har sällan någon koppling till filmerna som parodieras utan hade kunnat vara med i vilken vulgär amerikansk komedi som helst. De flesta skämten går helt enkelt ut på att någon slår i huvudet - gärna två gånger i rad på samma sätt, eller så är de kiss- och bajsrelaterade.

Inte så fantastiskt nyskapande och roligt kan tyckas, och det är det tyvärr inte heller. Men det finns några saker som räddar "Scary Movie 4" från ett totalt fiasko. Det finns faktiskt några scener som är ganska roliga (om man nu kopplar bort hjärnan en aning). Framför allt är det scenerna med kända cameos som träffar lite bättre. Inledningsscenen med basketspelaren Shaquile O'Neill och tv-psykologen Dr Phil fångade som i "Saw" har faktiskt några poänger (om man bortser från alla gånger de slår i huvudet). Dessutom så har skådisen Craig Bierko, som spelar Tom Cruises roll från Världarnas krig, en hygglig komisk timing och Leslie Nielsen, som spelar presidenten, håller i alla fall nästan fortfarande.

Om du tycker om vulgära och billiga skämt som du har sett förut är "Scary Movie 4" verkligen något för dig, annars kan du lika gärna stanna hemma.
Du missar inte särskilt mycket.

Innehållsförteckning:
Många bulor blir det
Krystade försök att hålla ihop en story
Äntligen någon som hanterar skrikande japanska barnspöken som man borde
Förvånande självdistans från Dr Phil
Inte ofta ljuset i salongen tänds efter en timme och en kvart

Svensk premiär: 14 april 2006

Axel Roos: 06-04-13


 
> maila crew@bulldozer.nu