[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Serenity-surfa:
> Filmens hemsida

Läs mer:
> Bulldozers filmarkiv

>> sett - film - recension - Serenity

Serenity

Allt medan George Lucas funderat på hur han skall kunna skrämma bort de sista, envist trogna, resterna av världens mest fanatiska fan-skara och Bröderna Wachowski funderat över hur de bäst ska kunna smyga in ett budskap om att terrorism är dåligt och att staten vill vårt bästa i "V för Vendetta", har Joss Whedon suttit och destillerat ner essensen av vad som gjorde George till multimiljardär.

Ur filmen "Serenity"
Kapten Mal med besättning tackar er för att ni flygit med Serenity och hoppas se er snart igen.
© UIP

Ställ dig frågan själv, vem av hjältarna i Star Wars gillar du egentligen bäst? De allra flesta kommer antagligen svara Han Solo. I alla fall om de är gamla nog att minnas en tid då Greedo inte sköt först. Det finns nämligen något befriande med en anti-hjälte som inte är så kväljande god.

När Joss Whedon efter succéerna med Buffy och Angel kunde göra i princip vad han ville skapade han serien "Firefly", en hyllning till anti-hjälten och en blandning mellan Science Fiction och Western. Serien fick leva i åtta avsnitt och sedan lade Fox, kända för att oförklarligt lägga ner uppenbart lönsamma projekt, ner serien. Något som sörjts av fans över hela världen. "Firefly"-kulten har varit stor och med Internet och DVD-skivor har den kunnat sprida sig oberoende av lokala TV-bolags inskränkthet. I Sverige visades serien på TV400, vilket betyder att ingen utanför kontoret i Värtahamnen kan ha sett den.

Kapten Malcolm "Mal" Reynolds är en gammal krigsveteran som slogs på den förlorande sidan i inbördeskriget. Tillsammans med några andra vinddrivna existenser driver han omkring i ett fallfärdigt skepp av "Firefly"-klass, som hålls ihop mer av rost och kärlek än av ingenjörskonst. För att få pengar till reparationer, bränsle och det dagliga brödet utför de vrakplundring, rån och diverse skumraskaffärer. Särskilt om de får möjligheten att samtidigt knäppa den dominerande Alliansen på näsan.

När man gör en film på en TV-serie är det alltid en livsfarlig balansgång, hur mycket gör man filmen för seriens fans och hur mycket gör man den för de övriga. Kommer någon som inte följt "Firefly" ha en chans att förstå vad "Serenity" handlar om? Svaret får nog sägas vara "JA".

Joss Whedon är en skicklig berättare, något han visat genom sina tidigare insatser för dumburken och talangen har följt med till långfilmsformatet. Efter en ganska kort introduktion känner jag mig hemma med alla karaktärer och handlingen flyter på rätt bra, inte allt för beroende på förkunskaper.

En av personerna på Serenity, den unga flickan River Tam, har utsatts för experiment av alliansen och hamnade på Serenity tillsammans med sin bror när denne försökte smuggla ut henne till friheten. Nu jagar en av alliansens hemliga agenter henne för att bevara en hemlighet som absolut inte får komma ut.

"Serenitys" styrka är den moraliska gråskalan. Agenten som jagar besättningen är inte egentligen någon ond man, han är bara väldigt väldigt övertygad om att det han gör är för det bästa. Alliansens mål är bara att sprida sin civilisation och sitt sätt att tänka eftersom det vore bättre om folk tänkte mer som dem...hm... var har jag sett det förrut?
Malcom Reynolds och besättning är inte så där jättesympatiska, de är legoknektar och tvekar inte att ta till våld om det löser deras problem. Allt det här samverkar till att göra "Serenity" till en mycket intressantare film än de vanliga svart-vita historierna man får sig till livs i biosalongen.

Innehållsförteckning:
Onda rymdkanibaler
Bankrån
Karatebrudar
En mörk, mörk hemlighet

Svensk premiär: 25 november 2005

Harald Åberg : 05-11-25


 
> maila crew@bulldozer.nu