[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Shanghai Knights


Shanghai Knights

Jackie Chan och Owen Wilson är tillbaka som radarpar.
"Shanghai noon" har följts upp med "Shanghai knights" fast så mycket med Shanghai har det inte att göra. Förra filmen var duon i vilda västern. Nu hamnar de i stället i London bland horor, Charlie Chaplin, Jack uppskäraren med flera.

Ur "Shanghai knights
Jackie Chan och Owen Wilson är tillbaka som radarpar i "Shanghai Knights"
© Touchstone pictures Foto: Richard Cartwright

Elaka adelsmän och kinesiska gangsters måste stoppas från att mörda det engelska kungahuset.
Dessutom ska John Wayne (Jackie Chan) och hans färgstarka och karismatiska syster Lin ta tillbaks ett kejserligt smycke och då också hämnas deras faders död.

I vintras ondgjorde jag mig över Jackies Chans förra film "The Tuxedo" som inte var bra. Det gläder mig att Chan hittat till det sammanhang och form som han passar bäst i.
"Shanghai Knights" är en småcharmig film som är vad den ska vara, inte en massa datatricksande slagsmål utan akrobatik med uppfinningsrikedom med humor, självdistans och värme.
I "Shanghai Knights" har här Chan dessutom en rolig och vältajmad partner till skillnad från partnern i "The Tuxedo".
Wilson och Chan fungerar bra ihop och filmskurkarna är härligt serietidningselaka som kontrast mot våra hygglokillar och rekosyrran. Filmen försöker inte heller vara för allvarlig och komplicerad, något som sällan tycks funka med Chan som inte är en stor skådespelare, utan mer en entertainer av rang och hög komisk dignitet.

Jackie Chan som står bakom stuntkoreografin har fått till en typisk Chan-rulle och detta med stor budget och massiv produktionsapparat.
Det är långt ifrån Hong Kongs ibland glada amatörism. Glöm bara inte bort att vara proffsig amatör mister Chan! Det låter kanske motsägelsefullt, men jag hoppas att någon förstår vad jag menar.

I denna underhållande skröna till film får man dessutom reda på en hel del historiska fakta. Bland annat vad som hände Jack uppskäraren, hur Conan Doyle kom på Sherlock Holmes samt hur Charlie Chaplin tog sig till USA.
Inga rena sanningar visserligen, men underhållning för stunden och att le efter en film är aldrig fel. Pluspoäng delas ut för att uppföljaren slår första filmen, något som man inte är bortskämd med i filmsammanhang.
Som vanligt i Jackie Chans filmer får man se massa missade tagningar i samband med eftertexterna. Även dessa slår det som man fick se i "The Tuxedo". Filmteamet hade helt enkelt roligare med "Shanghai Knights".
Och jag med.

Innehållsförteckning:
Kuddkrig
Paraplyfäktning
Wilson och Chan gör en "Jönssonligan" uppe på Big Ben.
Trovärdig Londonmiljö á la 1800-tal

Svensk premiär: 9 maj 2003

Jörgen Krüsell : 03-05-08


 
> maila crew@bulldozer.nu