[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Shaolin Soccer


Shaolin Soccer

Älskar man fotboll ska man absolut inte se "Shaolin Soccer".
Men är man det minsta intresserad av snygga effekter, coola skådisar, kampsport och råfett med action får man inte missa "Shaolin Soccer".

Ur "Shaolin Soccer"
Matrix-fotboll på hög nivå.
© Miramax

Golden Leg Fung (Man Tat-Ng) är Kinas främste fotbollsstjärna.
I en avgörande match accepterar han en muta för att missa en straffspark. Publiken blir rasande, stormar planen och knäcker knäskålarna på honom.

Fast forward tjugo år.
Golden Leg, nu lodis, möter Shui (Stephen Chow) en något yngre lodis vars mål i livet är att göra Shaolin Kung Fu populärt. Tillsammans kläcker de den brillianta planen att använda Kung Fu för att spela fotboll. Massiva applåder och hjältarna hamnar i tidningen.

Nåja, lite mera handling finns det. En ung mö som stylas om, och samtidigt plastikopereras, av en galen snorkråksslängande makeupartist. En del övertalning av potentiella spelare. En fotbollsturnering. Och så givetvis en riktigt elak elaking i form av fotbollstränaren Hung och hans "Evil Team".
Men det är inte därför man ser "Shaolin Soccer".

Nej, i "Shaolin Soccer" är det effekterna som gör filmen.
Fotbollsmatcherna är helt sannslösa. Bollar som sparkas, "Matrix"-style, så de river upp spelplanen i tornadoliknande anfall mot målvakten.
För anfall är det, något spel är det inte frågan om.
I stället ställer sig hela motståndarlaget på led och sparkar den nu rödglödgade bollen mot den oövervinnelige målvakten. En typ sisådär femtielva gånger per sekund. Sedan är det hjältelagets tur att göra samma sak.
Fast hjältarna sparkar givetvis bollen, och målvakten, genom målet och ut ur stadion. Likheter med fotboll? Tja, bollen är vit och alla bär shorts.

Dessutom driver "Shaolin Soccer" hejdlöst med martial arts i synnerhet och Hong Kong-rullar i allmänhet. Bruce Lee finns givetvis med som klon, likaså Chow Yun Fat. Folk knäcker flaskor över huvet på varandra, parkerar bilar genom att skjuta in dem i parkeringsplatsen med enbart mental kraft, flyger omkring och sparkar tomma läskburkar genom tegelväggar.

För att göra färdigt alla 400 specialeffekts-"shots" som finns i filmen fick fyra team av grafiker och programmerare jobba 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan i fem månader. Men sen blev det väldigt snyggt.
En sparkad boll som lämnar ett monsteransikte bakom sig och förvandlas till en tornado medan den rusar som ett godståg mot den stackar målvakten, för att nämna en.

I klassisk Hong Kong anda (bi-)regisseras filmen av Stephen Chow som dessutom spelar huvudrollen, är producenten och skrivit manus. Även om Chows namn aldrig nått Hollywood så är han en megastjärna i Hong Kong.
Vilket är en av anledningarna till att "Shaolin Soccer" slog både publik och inkomstrekord i Hong Kong.

Övriga roller fylls av en uppsjö kända asiatiska skådespelare och -spelerskor. Dessutom finns ett stort antal cameos som säkert får biobesökare i Fjärran Östern att kikna av skratt. Men för oss västerlänningar är det nog bäst att helt enkelt stänga av hjärncellerna och njuta av effekterna och de överdrivna skämten.

OBS! Denna recension baserar sig på den textade kantonesiska versionen av filmen, inte den brutalt nedklippta (från 111 minuter till 87) och dubbade engelska versionen.

Innehållsförteckning:
Coolhet
Effekter
"Wow"s
Sparkar och slag
Äggkastning
Riktigt överdrivna skämt
Good vs Evil(team)
Folk som heter Golden Leg, Steel Leg och Iron Head
Och så möjligtvis lite fotboll

Svensk premiär: Miramax släpper den engelskdubbade och nedklippta versionen i USA i augusti men i Sverige släpper Sandrews originalversionen direkt på video/DVD.
Bulldozer återkommer med info om exakt datum för den svenska releasen.
Redan nu kan man köpa filmen på DVD hos exempelvis Subdvd


Filip Wiltgren : 03-05-31


 
> maila crew@bulldozer.nu