[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Snakes on a plane

Snakes on a plane

Bulldozers recensent talar med kluven tunga när när han säger att galna ormar som attackerar passagerarna ombord på ett flygplan i filmen "Snakes on a plane" är en såväl fräsig, spännande och bra, som avslagen, och löjeväckande filmupplevelse.

Ur filmen "Snakes on a plane"
Ssssspännande?
© New Line/SF Film

Att sitta i buskarna och bevittna när en federal åklagare slås ihjäl av en lokal gangsterledare är riskabelt. Att också bli upptäckt där i buskarna medför risk för livhanken.

När så de lokala torpederna dyker upp för att ta kol på vittnet i dennes hem är det tur att en FBI-agent kommer som en räddande ängel. Samuel L Jackson spelar agenten som övertygar vittnet om att från Hawaii följa med till fastlandet för att vittna och se till att gangstern får skaka galler eller ännu värre.

För att ta sig från ön till fastlandet måste de flyga och den galne gangstern är villig att på säkert avstånd störta ett helt plan i fördärvet för att kunna fortsätta sin karriär.
Sättet att få stopp på planet är minst sagt raffinerat.
En hel drös med ormar har smugglats in på planet och genom att spreja könshormon har skurkarna sett till att ormarna blir helt galna. Inte så bra på ett flygplan ska det visa sig.

"Snakes on a plane" innehåller klyschor för en hel mansålder.
Nog vet man hur det ska gå alltid.
Kåta ungdomar som visar brösten råkar illa ut först, sura gamle affärsmannen får sitt och så vidare…
Samtidigt som allt är så förutsägbart så fascineras jag över att man ändå sitter på helspänn medan action och ormar kastar sig över en.
Hinner knappt andas. Klaustrofobi och ormar inne i ett flygplan ger mig magont och ja, det är underhållande.
När ormarna väl börjar fara runt så är det bra motbjudande underhållning för mig som inte är så förtjust i varken ormar eller flygande.

Man kan dela upp filmen i tre delar.
Första avsnittet är den krälande transportsträckan fram till ormattacken. Sömnpillervarning under första delen alltså.
Andra avsnittet är själva ormröjet som då kramar musten ur en likt värsta anacondan. Högt underhållningsvärde och skickligt genomfört av filmskaparna.
Sista avsnittet är när det blir vanlig uttjatad katastroffilm av alltihop, när man gör sånt som att fråga passagerarna om det finns någon som kan flyga ett plan. Så står man bara ut med inramningen så är mittenpartiet värt hela entrépengen.

Regissören David R Ellis har fått ihop en film som balanserar farligt nära kalkongränsen ibland, men genom att lyckas ömsa skinn ändå ger åskådaren lite variation och spänning. Så jag talar med kluven tunga när jag säger att det här är fräsig, spännande, helt avslagen, bra och löjeväckande filmupplevelse.

Innehållsförteckning:
Gummibåt i första klass
Surfare
Ormbett överallt - ja där med!

Svensk premiär: 25 augusti 2006

Jörgen Krüsell : 06-08-23


 
> maila crew@bulldozer.nu