[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Spirited away


Spirited away
(Sen to Chihiro no kamikakushi)

Seriös anime? Japansk tecknad film utan laservapen, svärd, grönt hår eller brudar med enorma tuttar? Finns det?
Definitivt! Den som tvivlar kan se "Spirited Away", en tecknad film av Hayao Miyazaki.

Ur "Shaolin Soccer"
Flickan Chihiro på vift i en skum värld.
© Buena Vista International

Namnet må vara obekant för genomsnittssvensken men bland anime-fans är Miyazaki med rätta legendarisk. För i en genre som i västvärlden ofta förknippas med massproducerade kalkonrullar och flygande tentakelpenisar är Miyazakis filmer seriösa, roande och förföriska.

"Spirited Away" handlar om Chihiro, en liten flicka som tillsammans med sina föräldrar åker vilse och hamnar i en förunderligt folktom stad. Där finner de en restaurang fylld med läckerheter. Chihiro anar oråd men föräldrarna tar för sig av maten. Deras glupskhet straffar sig när staden fylls med ansiktslösa spöken och de förvandlas till grisar. Chihiro räddas av Haku, en mystisk pojke som tycks känna henne. Haku berättar att endast människor som har jobb kan överleva i den här världen.
Chihiro hittar ett jobb genom att pantsätta sin själ på ett badhus för gudar.
Där tvingas hon slita samtidigt som hon desperat försöker komma på ett sätt att befria sin mamma och pappa från deras förbannelse innan de blir tillräckligt tjocka för att hamna på en ärad gästs tallrik.

Låter det förvirrande?
Ingen fara, "Spirited Away" är ingen berg-och-dalbana av explosioner och barnvänligt våld. I stället leder Miyazaki oss i maklig fart genom en historia fylld med kärlek, vänskap och den vardagliga magi som kommer av att hjälpa andra.

Även om "Spirited Away" är tillräckligt långsam för att låta vuxna och västerlänningar hinna med i vändningarna är den ingalunda utan spänning. Karaktärerna är engagerande, historien medryckande och filmen mycket välgjord. Vissa moment fick håret att resa sig på mitt huvud, till exempel när Chihiro klättrar nedför en trappa utan räcken över en avgrund som känns ända ned i maggropen.

Enda problemet med filmen är att den förlitar sig lite mycket på "deus ex machina"- lösningar. Visserligen är den full av gudar, magi och mirakulösa räddningar men ibland glömmer man att det faktiskt är en tecknad saga och det blir lite för mirakulös.

Som alltid vad gäller japanska filmer är översättningen problematisk.
Men här skiner "Spirited Away". Textningen är klar, koncis och får med en hel del av de japanska kulturreferenserna på ett sätt som vi västerlänningar kan förstå. Dessutom finns en version dubbad till engelska, men med sådan bra textning kan man lugnt skippa den.

Filmen är den första någonsin att tjäna in över 200 millioner dollar (ca. 1.8 miljarder kronor) innan den hade premiär i USA men så hade "Spirited Away" också en långsam start i väst. Den hade premiär i Japan 27 juli 2001, sin första visning i väst på Berlin International Film Festival i februari 2002, en begränsad premiär i USA i september samma år och en re-release den 28 mars 2003.
I Norge hade den premiär de 24 januari i år, i Polen den 4 april och i Litauen ska den visas från den 25 april men när, eller snarare om, den kommer på bio i Sverige är okänt.

Att "Spirited Away" är värd att ses är klart.
På Internet Movie DataBases lista över världens bästa filmer hamnar den på 65:e plats, snäppet över "Leon" och hela 100 steg över "Toy Story". Men så har "Spirited Away" också vunnit en mängd priser, bland annat en Oscar för bästa animerade film 2003.

Innehållsförteckning:
Kärlek
Vänskap
Vänlighet
Badhus
Drakar
Gudar
Jättebebisar
Japaner
Miyazaki
Vatten

Svensk premiär: 19 september 2003.Filip Wiltgren : 03-04-28


 
> maila crew@bulldozer.nu