[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]Simbassängs-surfa:
> Francois-Ozon.com

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

>> sett - film - recension - Swimmingpool

Swimmingpool

Vad en klassisk kioskdeckare behöver är blod, sex och stil.
"Swimmingpool" är kanske lite blodfattig men försöker piffa upp anrättningen med mängder av sex och en liten nypa stil. Sedan blir den, som de flesta kioskdeckare, en riktig sörja.

Ur filmen "Swimming Pool"
Ludivine Sagnier och Charlotte Rampling i "Swimmingpool".
© Triangelfilm

Sarah (Charlotte Rampling), en utbränd deckarförfattare från London, åker på kreativitetssemester till sin förläggares villa i Frankrike.
Där stöter hon ihop med förläggarens dotter Julie (Ludivine Sagnier), en trasig ung kvinna som baserar sin självbild på sex. Sedan faller handlingen som en betongklump på en snuskgubbes bakhuvud.

Karaktärerna i "Swimmingpool" är ofullständiga. Möjligtvis är det ett tecken på deras inre splittring. Kanske ska de föreställa arketyper. Den blodfattiga, sexuellt förtryckta engelskan, hennes franska motsvarighet till bon-vivant femme fatale och alla män de möter som rena kåtbockar. Eller så är de bara dåligt skrivna.

Visuellt är filmen ganska tilltalande. Inte för de många och utdragna nakenscenerna, utan för att den är lugn, nästan slö, i sin klippning. Regissören François Ozon jobbar med små skiftningar i fokus, korta glidningar och långa, långsamma åkningar. Det skulle kunna bli stillistiskt självmord men är, oftast, berättigat.
Man känner ibland igen sig i karaktärerna. Alla som någonsin försökt skriva kan relatera till Sarahs ångest inför den tomma skärmen. Hennes försök att locka förläggaren till ett besök ger ekon av ett gammalt förhållande, likaså hans undvikande svar.

"Swimmingpool" skiner i detaljerna. En liten minförändring, ett blåmärke, en utsträckt hand talar sitt tydliga språk. Men när detaljerna överöses av stora mängder obefogad nakenhet blir språket swahili.
"Swimmingpool" påminner om den typ av brittiska deckare där en gammal dam är hjälten och alla biljakter är väldigt, väldigt långsamma. Blanda det med en dos surrealism á la David Lynch och lägg till stora mängder Viagra. Och till slut en alldeles övertydlig upplösning. Precis som en billig snuskdeckare ska vara.

Innehållsförteckning:
Sex
Död
Flippade scener
Naket
Alkohol
Attraktion
Skruvade historier

Svensk premiär: 19 december 2003

Filip Wiltgren : 03-12-17


 
> maila crew@bulldozer.nu