[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Terminator 3: Rise of The Machines

Terminator 3: Rise of The Machines

John Connor är kanske killen som haft världens otryggaste uppväxt.
Två gånger redan har maskiner från framtiden försökt sabotera hans liv och sätta stopp för hans framtid.
Första gången skickades ju som bekant T-101:an Arnold Schwarzenegger för att ta kål på Johns mamma. Men bättre redlös än rådlös, John vände det hela till sin fördel genom att skicka dit sin blivande pappa, ställa till med kaos i kausalitetslagarna och få sin morsa befruktad.
När John sen var runt tolv år gammal och hans stackars commandomamma, Linda Hamilton, satt på hispan, så kom Arnold Schwarzenegger igen. Fast den här gången för att skydda John från den än ondare T1000, gestaltad av alltid lika läskige Robert Patrick.
John, T-101 och mamma satte stopp för T-1000 och hindrade framtiden från att infalla. Ingen domedag, inget atomkrig, ingen hemsk framtid. Trodde de ja...

Ur filmen "Terminator 3"
Märk hur den ende som ser riktigt cool ut på den här bilden är Arnold.
© Columbia Tristar

Nu är det tio år senare, mamma Connor har dött i cancer och John är på allvarlig dekis. Han lider av svår robotparanoja och håller sig utanför samhället så att inte onda mördarmaskiner från framtiden skall kunna hitta honom.
Givetvis så dyker onda mördarmaskiner upp, den här gången för att döda alla Johns kompisar från framtiden medan de ännu är unga, och om John skulle dyka upp så går det bra att ta även honom av daga.
Här efter följer en massa explosioner. En väldig massa explosioner.

Min kompis Janne, som sällan bangar lite filmaction, gick efter fyrtio minuter eftersom han tyckte filmen var så kass.
"Det kändes mer intressant att gå hem och äta veg-burgare istället. Kanske är den roligare om man druckit mycket sprit."
Riktigt så illa vill jag inte påstå att "Terminator 3" är.
Den är helt klart den sämsta av de tre Terminatorfilmerna, men det är bra action, stora explosioner och Arnold.
Jag gillar filmer med Arnold, förutsatt att ingen försökt lära honom några längre repliker. Den gode österrikiske hulken är som bäst när han bara har ett par oneliners och får skjuta mycket, gärna med övermäktigt vapen som mini-gun.
Om man jämför "Terminator 3" med ett par av de riktigt usla Arnold-rullarna som släppts på sistone så är det här en höjdarfilm. Jag är till och med nästan beredd att förlåta honom för "The End of Days" men den filmen sitter fortfarande som ett ärr på min hornhinna.

Vad är nytt i "Terminator 3" då?
Framför allt är den onda terminatordödsroboten ny, istället för en läskig österrikisk kroppsbyggare eller en ondskefull tunnis från Georgia så har man valt en norskättad blond fotomodell. Läbbigt värre.
Kristiana Lokken gör sin roll som T-X roboten bra.
Hon säger inte mycket, men när hon gör det så är det illavarslande saker som "Jag gillar din pistol".
Sen är det en ny John Connor, tyvärr så övertygar Nick Stahl inte så där väldigt. Det är nästan så att jag sitter och längtar efter Edward Furlong.
Claire Danes
som Connors kommande "second-in-command" är lite roligare och i ett par scener så kan man nästan ana Linda Hamilton någonstans där inne. Fast mestadels är det Linda Hamilton från den första Terminator-filmen.

Som slutkläm skulle jag vilja påstå att filmen är god popcorn-underhållning och absolut inte så dålig som vissa recensenter skulle vilja låta påskina.
Kanske är den ingen värdig uppföljare till Terminator-serien, men den stora grejen med den var alltid att det exploderade saker och att Arnold ser hård ut i läder. Det har inte ändrats.
Om du gör som Janne och fegar ut i halvtid kommer du dessutom att missa ett bra filmslut. Sista scenen är klart värdig och filmen får pluspoäng bara därför.

Innehållsförteckning:
Svällande österrikiska muskler
Naken norska
Vapen i massor
Mördarrobotar så det bara skriker om det.
Kärnvapenexplosioner

Svensk premiär: 30 juli 2003

Harald Åberg : 03-07-29


 
> maila crew@bulldozer.nu