[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Mord ingick inte i hans plan

Mord ingick inte i hans plan
(The man who wasn't there)

"Staden låg livlös utanför, den regnvåta asfalten reflekterade de förbipasserande bilstrålkastarnas sken.
Inne i salongens bekväma stolar satt jag och iakktog de andra murvlarna när de småpratade. Det var det vanliga innehållslösa babblet.
Vem som tyckte vad om regissörens senast film, vem som hade det värst på jobbet och vem som egentligen tyckte sämst om vilken känd skådis.
Jag höll mig utanför, det är inte min stil att pladdra på med tillfälliga bekanta.
När ridån gled isär tystnade äntligen deras tjatter och i ljuset av projektorn tog vi alla del av bröderna Coens geni."

Bröderna Coen är kända för sin omväxlande filmkarriär.
De har gjort väldigt olika filmer som alla binds ihop av det gemensamma att de på något vis är finurliga eller annorlunda jämfört med de generella Hollywoodproduktionerna.
Denna gång har de tagit sig an den utrotningshotade noir-filmsgenren.
"Mord ingick inte i hans plan", eller "The Man Who Wasn't There" som den heter i original, är kanske inte en tvättäkta noir men den har många av attributen. Den fåordige anti-hjälten, berättarrösten, kedjerökandet, den fala och svekfulla kvinnan och mordet. Man har till och med lagt filmen i den rätta tidsperioden samt filmat i svartvitt.

Ur  filmen "Mord ingick inte i hans plan"

Ed Crane (Billy Bob Thornton) på sin veranda, rökandes sin älskade cigg.
© Triangelfilm

Ed Crane, som spelas av Billy Bob Thornton, är barberare i en nordkalifornisk småstad. Hans svåger, som äger salongen, pratar på, med Ed och kunderna, dagarna i ända medan Ed bara står där surmulet och klipper.
Eds fru Doris, underbart porträtterad av Frances McDormand, jobbar som revisor det lokala varuhuset. Hon är intresserad av smink och kläder och älskar bingo, dessutom är hon otrogen.
Doris har ihop det med sin chef Big Dave, James Gandolfini, vars fru äger varuhuset.
Ed känner på sig att Doris och Dave har ett förhållande, inte för att det egentligen gör honom något, han verkar nöjd så länge han får röka sina cigarretter i fred. Men inombords känner han en längtan bort, att få göra något annorlunda, att göra mer med sitt liv.
Så en dag, straxt innan stängningsdags kommer en handelsresande in i salongen och erbjuder vad Ed tror är hans livs chans. Det enda som behövs är 10.000 dollar, pengar Ed inte har, men kanske Big Dave.
För att få tag på pengarna skickar Ed ett anonymt utpressningsbrev, om inte Big Dave betalar 10.000 dollar så kommer hans affär med Doris att avslöjas.
Därifrån rullar det på. Som sådana historier brukar göra.

"Mord ingick inte i hans plan" är en lysande film, precis lagom balans mellan det absurda och det realistiska. De flesta av karaktärerna är karikatyrer men väldigt kärleksfulla sådana och Billy Bob Thorntons röst är bara för hårdkokt.
Det är nästan så att jag önskar att filmens handling varit mer som en Raymond Chandler-story men samtidigt så är det lilla, människonära perspektivet väldigt attraktivt. Det är inget stort brott, bara en serie små och sjaskiga händelser som leder till varandra.

Fotot är underbart snyggt och bristen på färg ger istället alla bilder en sorts besynnerlig skärpa.
Kompositionerna är härliga och femtiotalsmiljöerna underbart tidstypiska.
Det är bara att kapitulera, det här är en riktigt härlig film.

"Ljuset i lobbyn stack i mina ögon, filmen var över och en märklig sorts frid hade lagt sig över sällskapet. Ute i staden hade sen eftermiddag övergått i tidig kväll och gatulyktorna spred sitt gulaktiga sken som speglades i vattenpölar. Ett lätt duggregn slog mot mitt ansikte när jag så sakteliga begav mig hemåt."

Innehållsförteckning:
Svekfullhet
Mord
Skrovlig berättarröst
Cigarretter
Rök

Svensk premiär: 18 oktober 2002

Harald Åberg : 02-10-18


 
> maila crew@bulldozer.nu