[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Traffic


Traffic

Steven Soderbergh lyckas i "Traffic" med något som få regissörer vågar, att vara objektiv och realistisk.
Med en tung rollbesättning och ett bra, vattentätt manus är detta en nästan helt vinnande kombination.
Men "nästan" är tyvärr ordet man sitter och tänker på när man ser dryga två timmar av knarkhandel, svek, personliga problem och en hel del uppgivenhet.

Filmaffisch "Traffic"

Det som gör att filmen bara når "nästan" är att man inte riktigt känner för karaktärerna. Inte ens Oscarsbelönade Benicio Del Toros roll som Javier Rodriguez är speciellt lätt att leva sig med. Detta är givetvis på grund av "Traffics" hårda linje när det gäller objektivitet och just denna stör den fina balansen mellan klassiker och bara "mycket bra".

Handlingen som kretsar kring staden Tijuana med dess knarkkarteller samt närliggande San Diego, rör drogmaffians totala dominans när det gäller allt från offervilliga hejdukar till ekonomisk övermakt.
Den belyser den omöjliga kamp som utkämpas av två poliskårer och hur den skiljer sig i de olika länderna.
Filmen handlar också om Robert Wakefield (Michael Douglas), nybliven ledare av USAs övergripande knarkrotel vars entusiasm bryts ner av betungande personliga skäl. Vid sidan av dessa delar av berättelsen finns även andra historier som skickligt hjälper till att bygga upp "Traffics" atmosfär och gedigenhet.

När ingen skådespelare gör något fel, regin är på topp och manus känns smart är det konstigt om en film inte får högsta betyg. Men dit når "Traffic" inte, dels på grund av ett alltför trendigt och ibland opassande foto, dels då känslan att man är en passiv åskådare tillslut tar överhanden.

Traffic är ändå en mycket bra och sevärd film, väl värd sina Oscar även om jag önskat att Willem Dafoe fått Benicio Del Toros Oscar för sin roll i kommande "Shadow of the Vampire".

I rollerna syns förutom Del Toro och Douglas även Catherine Z Jones, Don Cheadle, Luis Guzman och Dennis Quaid för att nämna något ur en strålande ensemble skådespelare.

Svensk premiär: 9 mars 2001

MGB :01-03-21


 
> maila crew@bulldozer.nu