[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Tränings-surfa:
> www.trainingday.nu

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

 

>> sett - film - recension - Training day


Training Day

Av alla polisfilmsklyschor är nog nästan den erfarne och lite cyniske polisen som lär upp den unge och idealistiske gröngölingen värst.
Det är den vi allra oftast får se på film, utkonkurrerande den försummade snuthustrun och den hederlige polisen som bekämpar korrumption inom kåren.
"Training day" bjuder på två av dessa klassiker och hade nog inte dragit sig för att leverera den tredje.

Ur filmen "Training Day"
Denzel rattar en bil på hårt snutsätt.
© Warner Bros

Turligt nog har den unge och lätt naive Jake Hoyt (Ethan Hawke) ett ganska bra förhållande till frun, som ser vilken fantastisk karriärsmanöver det är för Jake att bli knarkspanare.
Knarkspanare blir man om man jobbar under den karismatiske och lätt burduse Alonzo Harris (Denzel Washington), en ganska så oortodox polis som inte drar sig för att bryta ett par regler om det ger resultat.
För att få komma in i Alonzos enhet måste Jake prya under en dag.
Det visar sig givetvis ganska snart att saker och ting inte står riktigt rätt till uppe i vindskontoret på den gode konstapel Harris, nu tvingas Jake slåss mot poliskorrumption för att överleva.

Det här är en snygg film, med en massa hård attityd och coola gangstah-killar.
Synd att det också skall vara en så trött film. Är man inte på extremt humör för en rookie-rulle så faller den ganska platt till marken.
Denzel Washington är en duktig skådespelare och han gör sitt bästa av rollen som Alonzo, tråkigt nog saknar själva karaktären lite djup.
Visst, filmmakarna har försökt berätta varför han är som han är, men ändå blir det så tunnt. Ethan Hawke har alltid varit en smula träig. Han var bra i "Gattaca", men här är han bara lam.

Innehållsförteckning:
Ung idealistisk snut
Gammal korrupt snut
Tuffa latinogangers
Polisvåld och gängbråk

Svensk premiär: 9 november 2001

Harald Åberg : 01-11-09

 


 
> maila crew@bulldozer.nu