[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Tredje vågen


Tredje vågen

Svenska thrillers och polisfilmer är ofta budgetversioner jämfört med påkostade actionrullar från till exempel Hollywood.
Detta har gjort att man i Sverige på ett helt annat sätt i stället fått lägga fokus på personskildringar och berättelsen i stället för häftiga actionscener. Detta är förstås på gott och ont eftersom det riktigt lyckade innebär att man försöker få plats med både persondjup och röj i filmer av detta slag.

Ur filmen  "Tredje vågen"
Johan Falk (Jakob Eklund), huvudperson i thrillern "Tredje Vågen"
© Sonet

Ändå, en del bra svenska thrillers har rosat marknaden. "Mannen på taket" och "I lagens namn" är två äldre mycket sevärda filmer som gett både fart och djup.
Två färskare och också bra filmer är "Noll tolerans" och "Livvakterna", där den första är mycket personskildring och där den andra är mycket mer tempofylld action. Båda fungerar och båda har samma regissör och producent, Anders Nilsson respektive Joakim Hansson.
Dessa två filmer handlar båda om polismannen Johan Falk (Jakob Eklund) och hans olycksdrabbade väg genom dagens svenska samhälle. "Tredje vågen" är den sista delen i denna filmtrilogi. Mina förväntingar är ganska höga med tanke på dess föregångare. Lyckas man följa upp med ännu en bra svensk thriller och polisfilm?

"Den tredje vågen" handlar om den organiserade brottsligheten i Europa. Johan Falk är numera arbetslös och bär på gröna vågen-funderingar. Han vill flytta ut på landet med sin familj och mer eller mindre isolera sig där för att skydda sig mot det råa samhället. Hans forne chef Sellberg (Lennart Hjulström) vill i stället ha med Johan Falk i sitt nya jobb på Europol, EU:s egen polisiära organisation. Johan Falk är inte intresserad, men finner snart att hans Hollandssemester med sambon Helén (Marie Richardson) och styvdottern Nina (Hanna Alsterlund) blir till något helt annat än vad som var tänkt från början…

"Den tredje vågen" är en film med internationell europeisk prägel. Filmen har skådespelare från Europas alla hörn och väldigt bra sådana också. Hela produktionen andas proffsighet, är skickligt gjord och känns genomarbetad. Förvisso är det mycket yta här som hindrar högsta mästeromdöme, men "Den tredje vågen" är ändå mycket bättre än andra filmer i genren.
Så här rent spontant känner jag att det är den bästa i hela Johan Falk-trilogin.
Ja, kanske till och med en av de bästa svenska thrillers- och actionfilmer som jag sett. Filmen känns befriande osvensk.
Inga blygsamheter, utan en hårt satsande europeisk rulle som ligger rätt i tiden. Här finns också helt klart förutsättningar för en stor internationell framgång.

Innehållsförteckning:
Kommissarie Kernan från TV-serien "Prime suspect" (John Benfield)
Irina Björklund med svensk brytning
Vilda västern-associationer lite varstans i filmen.

Svensk premiär: 15 oktober 2003

Jörgen Krüsell : 03-10-14


 
> maila crew@bulldozer.nu