[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Troja

Troja

Legender, historier och myter från antikens Grekland har filmats ett antal gånger förr. Ofta har jag gillat sagorna och de filmer som gjorts utifrån dessa berättelser.
Wolfgang Petersen tycker det är dags igen för ett besök i en värld där männen var män och kvinnorna kvinnor.
Filmen "Troja" handlar till största delen om grekernas belägring av just staden Troja. Allt började med bråk om en kvinna. Enligt legenden varade belägringen i hela tio år, men känns som ett par dagar i denna film.

Ur filmen "Troja"
Brad Pitt exponerar så väl överarmar som sin Akilleshäl i filmen "Troja".
© Warner Bros

Det är väl lite si och så med hur man följer vad Homeros egentligen diktade en gång för länge sedan och varför man ändrat om vet jag förstås inte. Vi får kalla det för konstnärlig frihet.
En tom skrivbordsyta brukar vara slät och slätheten påminner om "Troja". Det känns skönt att det är så välpolerat och lent ett tag fast sedan börjar man längta efter i alla fall lite stök på skrivbordet, nånting som avviker från det välordnade
Filmen börjar bra, men blir allt segare och jag känner mig mätt, utan att ha fått äta ordentligt, när allting skall kulminera på slutet.
"Troja" är en klassisk matinéfilm som mattas av. Ja, vi vet nu att många filmskapare klarar av att gå i land med att visa fantastiska dataarméer och snygga animationer överlag, men man får inte glömma bort att berätta historien. Det är nog så att få in slaget om Troja på tre timmar faktiskt inte räcker för en bra film om allt man vill är att visa stora folkmassor röra sig fram och tillbaka med vapen i hand. Kommer rätt naturligt att tänka på "Sagan om ringen"-filmerna och "Gladiator" som känns så mycket snyggare och mer välgjorda.

Många goda skådespelare har ändå hittat till "Troja" och deras insatser fungerar för all del. Jag har dock svårt att smälta Brad Pitt i rollen som Akilles.
Det blir allt annat än lätt att finna trovärdigheten när ögongodiset Pitt försöker gestalta alla tiders störste krigare. Han är förvisso en duktig skådis, men får här mest gå omkring och också han vara slät och välpolerad med muskler.
Snygg att se, säker skönt att ta på, men så mycket mer blir det inte.

I skolbetygstider får "Troja" ett svagt G, som i godkänd. Men med alla resurser, en bra grundhistoria och medverkande skådisstjärnor borde resultatet blivit ett MVG.
Nä Wolgang Petersen, du är långt ifrån ditt mästerverk "Das boot" här.
Nya tag anbefalles! Jag hade också velat höra forngrekiska i en sån här film.
Jag lovade mig själv låta bli att skaffa enkla poäng genom att nämna nåt om filmens akilleshälar. Jag lät bli tills nu i alla fall.

Innehållsförteckning:
Brad Pitt i kortkort
Sex med slavinna
Legolas, Boromir och Lawrence av Arabien (Orlando Bloom, Sean Bean, Peter O´Toole)
Klyschkalas

Svensk premiär: 14 mars 2004

Jörgen Krusell : 04-05-14


 
> maila crew@bulldozer.nu