[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Sagan om de två tornen


Sagan om de två tornen - extended

(The Two Towers - Extended)

I nästan ett år har man tålmodigt väntat på den förlängda versionen av "Sagan om de två tornen". En dvd-bibel på 4 skivor med den sanna filmversionen och extramaterial som kräver medföljande navigationskarta för att inte gå miste om något.
Är den lika bra som förra årets förlängda version av "Sagan om ringen"?

Ur filmen "Hitta Nemo"
Vi på Bulldozer kan inte få nog av Christopher Lee. Mer Saruman i TTT-extended hade vi önskat oss.
© New Line Cinema

"Sagan om de två tornen" hyllades unisont världen över av biobesökare och kritikerkårer.
Gollum blev folkkär och Star Wars blev nummer två när det gällde filmeffekter. Visserligen tyckte Oscarsjuryn att filmen var sämre än Chicago, hade sämre make-up än Frida och kostymer mindre fantasifulla än Chicagos 20-tals-kreationer, men vem bryr sig om Oscars egentligen? Peter Jackson gör filmhistoria.

Det som främst skiljer sig från den första filmen är att större friheter har tagits gentemot originalhistorien. Peter Jackson har tillsammans med manusskrivarkollegorna Philippa Boyens och Frances Walsh ansett att Aragorn för en stund ska antas vara död, att alver hjälper Rohan vid Helms klyfta och att Gimli ska vara rolig i tid och otid. De har även av någon outgrundlig anledning valt att inte visa Gandalfs konfrontation med sin nemesis Saruman i denna film. Tilltag som många med mig kanske helst hade sett ogjorda. Visst är Sagan om de två tornen en milstolpe i filmhistorien, men man får inte ändra för mycket på J.R.R. Tolkiens bläck.

Den förlängda versionen raderar givetvis inte bort alverna vid Helms klyfta, sätter munkavle på Gimli och ser till att Aragorn inte följer med den nedrans vargen i ravinen. Dock tillför den både karaktärsdjup och mer saga.
Vi får i nära en trekvart bevittna nya och förlängda scener som stryker Tolkien-fansen medhårs. Precis som med förra årets mastodont-dvd av Sagan om ringen får vi en mer komplett historia. Pippin och Merry får en mer äventyrlig vistelse i den urgamla skogen Fangorn, bröderna Boromir och Faramir blir högst olikt behandlade av sin far Denethor och Aragorns bakgrund och kungliga börd blir mer tydlig.

På två av de fyra dvd-skivorna finns en guldgruva för den som vill få en inblick i den kreativa processen. Redan på planeringsstadiet såg Peter Jackson till att dokumentera filmarbetet för att inkluderas på de framtida dvd-erna.
Det stavas framförhållning.
Kanske skulle extramaterialet vara mindre intervjuer och mer rakt på sak, men jag vet inte om jag vågar klaga.

Den förlängda versionen av "Sagan om de två tornen" tar ett stort steg framåt. Bioversionen har gjort sitt.
Tyvärr kommer det vara så att tv-kanaler i framtiden kommer visa bioversionen, medan vi som vet bättre laddar dvd-spelaren med den förlängda versionen för att visa nära och kära. Nummer ett är fortfarande "Sagan om ringen", men vi har en god tvåa.

Innehållsförteckning:
4 dvd-skivor godis
Gott mot ont
Ett rött öga

Svensk release: På grund av ett tekniskt fel hos leverantören av förpackningarna så är releasen av förlängda Två Tornen försenad till onsdagen den 26 november i de nordiska länderna.
De som inte kan vänta beställer från annat land.

Rikard Johansson : 03-11-16


 
> maila crew@bulldozer.nu