[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Universums sista dagar

Universums sista dagar
(Last Life in The Universe)

Kenji är en timid bibliotekarie på det japanska kulturinstitutet i Bangkok. Hemma i sin extremt ordningsamma och välstädade lägenhet har han gigantiska travar med väl sorterade, och längs väggarna prydligt staplade, böcker. Kenji är också extremt självmordsbenägen och tycks inget hellre önska än att ta livet av sig.

Ur filmen "Universums sista dagar"
Kenji blir lätt nervös av Nois stökiga hem.
© Triangelfilm

När vi första gången möter Kenji ringer det på dörren precis när han skall hänga sig. Först ett tag leker Kenji med tanken på att låta dörrkockan ringa och bara ta det där avgörande hoppet från boktraven. Men han låter bli, suckar och öppnar dörren.
In kommer hans bror, yakuza-medlemmen, som tydligen behöver någon stans att ligga lågt ett tag.

En annan viktig person i sammanhanget är Nid, en ung thailändsk tjej som läser japanska och jobbar på en karaokebar för japanska affärsmän in Bangkok. Nid lånar böcker på Kenjis bibliotek och där har Kenji blivit ohyggligt förälskad i den unga damen. En besatthet på avstånd kan man säga.

Nu vill det sig inte bättre än att Nid och hennes syster Noi en kväll avbryter Kenjis självmordskontemplation där han sitter på en bro och funderar på att hoppa. Plötsligt blir Nid överkörd av en bil och försvinner ut ur handlingen. Kvar är Kenji och Noi som inleder en något motsträvig vänskap.

Det är svårt att säga vad som är så bra med den här filmen, men den är framför allt ruskigt skönt laid-back. Det händer inte så mycket och tempot är lågt, men istället för att känna sig stressad blir man behagligt avslappnad. Karaktärerna är våldsamt udda och kontrasten mellan den neurotiskt ordningsfixerade Kenji och den totalt obekymrade Noi funkar alldeles utmärkt.
Fotot är jättesnyggt och ljussättning såväl som scenografi är klanderfri. Man blir inte särskilt överraskad när man inser att fotografen är Christopher Doyle som ju också fotade "Hero".

Det går inte riktigt att sätta fingret på vad som gör "Universums sista dagar" till en sån fantastisk skön film, men det är en sån film som växer ju mer man tänker på den.

Innehållsförteckning:
Självmord
Yakuzan
Matrester
Ordning
Kaos
Kärlek

Svensk premiär: 5 mars 2004

Harald Åberg : 04-03-05


 
> maila crew@bulldozer.nu