[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Ett land utan kvinnor

Ett land utan kvinnor
(Matrubhoomi)

Indiska filmer tillhör inte vanligheterna på svenska biografer.
De flesta känner nog till den traditionellt svulstiga Bombay Masala-genren med dess storslagna sång- och dansnummer, men "Ett land utan kvinnor" är något helt annat.
Regissören Manish Jha presenterar här en grym dystopi där det patriarkala samhället gått överstyr och kvinnorna helt enkelt har tagit slut.

Ur "Ett land utan kvinnor"
Kalki - en av de få kvinnorna i filmen.
© Folkets bio

Filmens handling tar plats i en tidsmässigt obestämd framtid där decennier av systematiska aborter och spädbarnsmord resulterat i ett samhälle som nästan uteslutande består av män. Orsaken är att flickor anses vara alltför kostsamma eftersom föräldrarna förväntas betala en hög hemgift då dottern i framtiden ska giftas bort.
Det hela kan förefalla osannolikt för en svensk publik, men faktum är att uppgifter från UNESCO pekar på att omkring 50 miljoner kvinnor saknas i Indien till följd av könsdiskriminering i olika former; onekligen skrämmande siffror.

Manish Jha höjer således ett varnande finger för att få oss att inse de extrema konsekvenser som detta agerande slutligen skulle kunna leda till.
Historien utspelar sig i en liten by där vi får följa en ensamstående far och hans fem giftasvuxna söner i deras tröstlösa letande efter kvinnor. När de till slut hittar en "överbliven" ungmö i grannbyn får flickans far ett erbjudande han inte kan motstå för att gifta bort dottern: 500 000 rupier och fem kor.
Bröderna bestämmer sig för att dela på bruden och fadern får också vara med på ett hörn.

För den unga kvinnan Kalki väntar en framtid med hårt hushållsarbete på dagarna och nya våldtäkter varje kväll. Filmens få sympatiska manskaraktärer begränsas till yngste sonen Sooraj och ett par unga tjänare som stöttar Kalki när hon har det som svårast. Medkänsla är dock inget som premieras och straffen för denna godhet låter inte vänta länge på sig.

"Ett land utan kvinnor" är en mörk film som inte bara kritiserar det indiska manssamhället utan även kastsystemet, samt det faktum att allt och alla verkar kunna köpas för pengar. Det ironiska är naturligtvis att i en situation där hemgiftskostnaderna har lett till brist på kvinnor blir förhandlingsläget ett helt annat för de kvarvarande flickornas fäder. Plötsligt är det ekonomiskt gynnsamt att ha döttrar, och en lika sjuk (men omvänd) situation uppstår där girigheten tar överhand.

Filmen fick kritikerpriset vid årets filmfestival i Venedig, men hemma i Indien har mottagandet hittills varit betydligt svalare. Kanske är det inte så konstigt med tanke på att det trots allt är en ganska nattsvart bild av landets framtid som målas upp av regissör Jha. Det är också lätt att kritisera filmen för att inte vara helt trovärdig eftersom den närmast totala avsaknaden av kvinnor gör det svårt att förklara var alla unga män egentligen kommer ifrån…

Men bortsett från detta är "Ett land utan kvinnor" ett viktigt inlägg i en könsdebatt som vi i omvärlden hört förvånansvärt lite om.
Och om problemet dessutom tystas ner i de egna nationella diskussionerna är det naturligtvis ännu viktigare att så många som möjligt får en inblick i situationen så att utvecklingen kan stoppas. Det är lätt att känna sig maktlös, men det här är saker vi alla borde prata om.

Innehållsförteckning:
Kvinnobrist
Sexuell frustration
Maktmissbruk
Girighet
Svidande kultur- och samhällskritik

Svensk premiär: 15 oktober 2004

Albin Valsinger : 04-10-15


 
> maila crew@bulldozer.nu