[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Se till vänster där går en svensk


Se till vänster där går en svensk
(Se till venstre der er en svensker)

Jag funderade lite över marknadsföringen av filmen när jag tog vagnen hem efter pressvisningen och om "Se till vänster där går en svensk" skulle lanserars som "en ny romantisk komedi".
Jag kom fram till att det inte kändes helt rätt. Så romantisk var inte filmen, snarare mer åt det röriga hållet.
När jag bytte vagn fick jag svaret för där gjordes reklam för filmen och då kallades den "en ny fräck komedi".
"Fräck" ska den alltså föreställa!

Ur "Se till vänster där går en svensk"
Vår svenska motsvarighet till Tom Hanks - Björn Kjellman - spelar Thomsen, mannen som rör till allt i "Se till vänster där går en svensk"
© Columbia Tristar

Tja, det kanske den är, men den känns ärligt talat mest som ett saligt hopkok på gamla beprövade tricks; möhippa, svensexa och gammal pojkvän som dyker upp två dagar innan bröllop (nota bene, för att göra det hela lite mer intressant så är det storasysters f d pojkvän som drog till Afrika efter att ha flirtat med lillasyster).

Björn Kjellman spelar rollen som ansvarslös men charmig slarver och det lyckas han onekligen bra med.
Den danske blivande maken med släta barnakinder står sig slätt inför Kjellmans orakade kinder och solbrända hud. Två dagar är det som sagt kvar innan bröllopet går av stapeln och under nedräkningen sups det, knapras lite piller och diskuteras sex och galenskap.

Katrine (Sidse Babett Knudsen) heter tjejen som ska gifta sig och som har svårt att prata om saker hon tycker verkar obehagliga.
Hon klarar till exempel inte av att säga till sin syster, som är inlagd på en psykavdelning (orsakerna är lite diffusa men en av anledningarna verkar vara att hon blivit dumpad utan ett ord av sin svenske pojkvän), att hon ska gifta sig och att det inte är lämpligt att systern kommer på bröllopet. Hon smiter undan istället. På kvällen dyker så Thomsen (Björn Kjellman) upp och har uppenbarligen trott att allt skulle vara som han lämnade det.
Istället får han reda på att Katrine ska gifta sig med Jonas (Sören Byder). Thomsen slingrar sig in i deras hem och det hela slutar med en vild spritfest där den blivande brudgummen dukar under rätt fort av vodkan.

Dagen efter ska Katrine fixa det sista inför bröllopet och ha sin möhippa med tjejkompisarna. Thomsen lovar att hjälpa till om de samtidigt kan fixa kläder till honom också (givetvis något lagom hippt i sjuttiotalsstil).
Katrine och Thomsen kretsar hela tiden runt det som inte avslutades två år tidigare och även här påverkar Katrines oförmåga att säga obehagliga saker relationen.
Det hela kulminerar i en riktigt röra under eftermiddagen/kvällen och slutar inte riktigt som Katrine tänkt sig. Möhippan går av stapeln, men utan henne, och hennes syster ber henne dra åt helvete.

Det finns några få ljusglimtar i filmen.
En är den danske präst som ondgör sig över mobiltelefoner och Internet och schasar iväg folk från sin kyrka. En annan är Katrines syster Mette (Lotte Andersen) och hennes värld, som bland annat befolkas av en sångare och hans kompmusiker. Scenen där Jimmy Jörgensen sjunger/nynnar en fransk chanson och samtidigt retas med Mette är både roande och söt.

Bonusinformation:
Filmen är ytterligare en i raden av dogmafilmer och producerad av Nimbus film där Thomas Vinterberg är en av delägarna. Filmens originaltitel "Se til venstre der er en svensker" är en rad från en dansk barnramsa.

Innehållsförteckning:
En gnutta fördomar
En hund döpt till Fiat 128
En dansk som inte kan skilja på svenska och norska språket
En planeringsgalen svärmor

Svensk Premiär: 27 juni 2003

Carin Thärnström : 03-06-26


 
> maila crew@bulldozer.nu