[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> hört - musik - recension - Danzig


Danzig - "777: I Luciferi"


Första lyssningen av nya Danzig-albumet med numret 777 och titeln "I Luciferi" är i sanning en kluven upplevelse.
Samtidigt som Glenna (som man får kalla Glenn Danzig om man varit frälst i hans musik i över 10 år nu) lyckas med att förnya sig så där lagomt mycket, något som få band lyckas med någonsin, så saknar man det bluesiga mörker som Danzig fyllde upp högtalarna med under 90-talet.


Skivomslag "777:I Luciferi"Nya Danzig, utan originalmedlemmarna John Christ, Eerie Von och Chuck Biscuits, är tyngre och hårdare men saknar finess och stil.
Visst har det funnits ljuspunkter på senare tid också (Om man nu får använda ordet "ljus" i en Danzig-rescension?) och tar man det bästa från den nya eran så får man nog ihop till ett höjdaralbum.
Trots det räcker det liksom inte till mot de fyra första, i mitt tycke, mästerverken.

Nya skivan är inte smällfull med elektroniska inslag och överproducerad tyngd som förra albumet "Danzig 666:Satans Child" var, utan den har ett skitigare och mer rockigt sound (bra!). Man har också undvikit att sabotera Glenns sång med onödig distortion något som "Danzig 5:Blackaciddevil" led av.
En par riktigt bra låtar kan skiljas ut ur den ganska så tjatiga låtuppställningen, men de flesta av de 13 låtarna svänger från "så där" till "ok".
Ett par nya grepp bjuds man ju på som vanligt och den funkiga "Wicked Pussycat" och den lite gothinfluerade "The Coldest Sun" funkar på mig.
När jag hör en del låtar kommer jag att tänka på klyschor som "på rätt köl" och "bådar gott inför nästa..." .

Jag tror minsann att "Danzig 777" kommer att få samma status som mina Rammstein- och Rob Zombie-CD-skivor har.
Nämligen "helt ok musik att lyssna på när man vill ha något gjort" eller "vad ska jag lyssna på nu...kommer inte på något...äsch den här blir bra".
Detta är långt ifrån både "Pinsamt inköp" och "Jag måste bara höra en låt till" (klockan 01:36 en vardag).
Detta innebär ju alltså att "777:I Luciferi" fyller en funktion och pengarna jag lagt ut för att köpa den är inte bortkastade.
"Danzig 777" är bra men kunde säkert varit mycket bättre.
Och förresten, är dagens Glenna inte väldigt hes?

Innehållsförteckning:
47-årig punkpionjär med serietidningsfetisch
Gubbsjukt CD-häfte
Punk-känsla på produktionen
Sista Danzig-skivan med nummer?


MP : 02-06-27


 
> maila crew@bulldozer.nu