[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Depeche Mode-surfa:
> Depeche Mode.com

Läs mer:

> Tillbaka till musikarkivet

>> hört - musik - recension - Depeche Mode


Depeche Mode - "Exciter"


Depeche Mode har för mig alltid varit synonymt med coola, bra melodier och ruskigt sköna synthljud. Dessutom har de länge varit väldigt bra på att göra underbara komp med sina samplers något som tillsammans med bra texter fått miljoner människor att fastna för musiken.

Skivomslag "Exciter"Under Violator-turnén (1990-91) började medlemmarna i gruppen bli utarbetade och det knakade i fogarna. Sångaren David Gahan överlevde ett självmordsförsök och las in på avgiftning, de andra jobbade med soloprojekt men det hindrade inte gruppen från att ge ut först "Songs of Faith and Devotion" (1993) och "Ultra" (1997).

Nu har det återigen dröjt en lång tid mellan studioskivorna men resultatet är också bra.

Exciter börjar med låten "Dream on" som för gamla fans borde låta mycket som lyft från b-sidan av "Violator", den fortsätter sen med "Shine" som med ett ruskigt skönt mellanspel ökar farten. Fart är annars nått man får leta efter på skivan, den återkommer bara i ett fåtal låtar och det känns tråkigt för flera av låtarna bärs inte av melodier utan snarare av ljud.

Några låtar som utmärker sig på plattan är fräcka "Dead of Night" och "I feel love" som är både roliga och för skivan uppfriskande spår. Bäst enligt mig är "Freelove" där David Gahans röst verkligen kommer till rätta och har skivans snyggaste ljudbild.

Exciter är atmosfärisk och proffsigt gjord. Den måste också anses som en komplett skiva som har mycket att bjuda på. Det finns dock saker att klanka ner på och det skulle i så fall vara att det är ovanligt få melodier som fastnar jämfört med andra Depeche Mode album.
Personligen har jag aldrig gillat låtar där Martin Gore sjunger och de är fler än vanligt den här gången.

Självklart skulle jag rekommendera skivan till vem som helst men vänta er ingen ny "Violator" eller "Music for the masses" när ni trycker på play.


MGB : 01-05-15


 
> maila crew@bulldozer.nu