[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> hört - musik - recension - konsert - Depeche Mode


Depeche Mode

Globen, Stockholm 2006-03-01

Ska en gammal hårdrockare som jag behöva kolla in ett synthband?
På åttiotalet så kunde man nämligen inte vara både synthare och hårdrockare. Men Depeche kunde man inte undgå att smyglyssna på, så nog blev jag en smula berörd av globenkonserten också.

Till att börja med så känner jag bara igen det som bandet gjorde förr, alltså då Vince Clarke och Alan Wilder deltog i låtproduktionerna.
Därför var första delen av konserten okänd mark för mig, men scenbygget var snyggt och övriga globen tycktes gilla vad de hörde.
Låt nummer fyra var ett undantag eftersom "Policy of truth" är nåt jag hört förr och eftersom synthslingorna från den ekar i mitt huvud än idag så antar jag att den har något visst i sig.

Depeche Mode
Foto: Kami Fuller © depechemode.com

Konserten artar sig allt eftersom de gamla hitsen radas upp och när Gore sjunger vackert och Gahan visar upp sin bara överkropp så känns det som om jag också får vara med i stämningen.

"I feel you" är bluesigt tunggung med härligt gitarriff och ska sanningen fram så är Depeche Mode idag mycket mer än plingplong på keyboards.
Bandet har utvecklats och inte stått still. Mer variation, mer av allt.

"Behind the wheels" har baskomp som kastar om.
Det kanonskottsaktiga kompet i "Personal Jesus" skulle väckt den riktige Jesus långt innan han återuppstod.
"Enjoy the silence" låter bra och har för övrigt den vackraste rockvideon som någonsin gjorts, även om inget av den syns på konserten.
"Just can´t get enough" gör vem som helst glad och när "Everything counts" följs av armvev och helgjuten version av "Never let me down again" så har de sista tiotalet låtarna lyft upp konserten till en höjd som jag aldrig offentligt kommer att erkänna. Lite sans måste man ha för vill inte att det ska komma ut bland gamla rockvänner att jag lyssnat på synth.
Så officiellt var det här inte alls lika bra som hårdrockskonserter och inofficiellt så ja… inget jag ångrar att jag sett i alla fall

Innehållsförteckning:
Närbilder på Gahans överkropp
En och annan Dr Martens
25 spänn för 33 cl mineralvatten
Många snygga synthtjejer

 

 

Jörgen Krusell : 06-03-03


 
> maila crew@bulldozer.nu