[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Einstürzende-surfa:
> Neubauten.org

Läs mer:
> Tillbaka till musikarkivet

>> hört - musik - recension - Einstürzende Neubauten


Einstürzende Neubauten - "Perpetuum Mobile"

Blixa Bargeld och gänget är tillbaks med en ny platta efter fyra års tystnad (om man räknar bort samlingsplattan "Strategies Against Architecture III" som kom 2001). Äntligen lite smaskigt oljud i form av trycktluftsborrar och kundvagnsslakt, tänker man förstås exalterat.

Skivomslag "Perpetuum Mobile"Men det är mindre metalligt och mer "luftigt" än brukligt. Ljudbilden handlar mycket mer om prassel, luft och vindspel, vilket ger en närmast meditativ känsla i vissa skeden.
Blixa säger själv att plattan inte innehåller ett enda spår som inte handlar om vind eller storm, antingen i text eller rent ljudmässigt. Temat är förändring och rörelse, hur naturens krafter skakar om.

Jag skall inte ljuga och säga att jag går igång på 13.42 minuters metallskrotsgnissel i titelspåret "Perpetuum Mobile". Men det är på nåt sätt ändå mer utmanande än vissa av de mer softa låtarna på plattan där jag för en kort sekund får illusionen av att en tysk Rikard Wolff står och viskciterar nån liten deutsches fräulein Piaf-visa i ackompanjemang av en luftkompressor.

Instrumentala "Ozean und brandung" är mest bara ett slags treminuters vindvinande prasselljuds-experiment som man kanske kan sätta på om man inte bor i en stad som exempelvis Göteborg och vill frammana lite höstruskkänslor artificiellt.

I "Youme and meyou" och "Dead Friends (Around The Corner)" känns det som Nick Cave-vibbar rakt av. Inte så konstigt kanske efter Blixas gitarrspelande i Bad Seeds. Jag föredrar annars spåren "Ein seltener vogel" och "Der Weg Ins Freie".

Plattan är inte alls illa faktisk, trots att industri-kult-slamrarna känns påfallande stillsamma och nästan naturromantiska. Så värst avantgarde, nyskapande och experimentellt känns det hur som helst inte.

Innehållsförteckning:
Prassel
Luftkompressorer
Blixa
Vindspel

Plattan släpps: 9 februari 2004
Skivbolag: Mute
Övrigt: 20 mars 2004 spelar Einstürzende på Arenan i Stockholm


Mia Gustavsson : 04-02-06


 
> maila crew@bulldozer.nu