[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> hört - musik - recension - konsert - Rammstein


Rammstein

Globen, Stockholm 2004-11-19

Vill du ha en kväll med ett riktigt uselt förband på engelska följt av minnesvärt tyskt sjungande med dunderunder så borde du varit i Globen torsdagen 19:e november.
Rammstein gick på knock, krossade och utklassade.

Detta gjorde de med hjälp av en fantasirik men kal och avskalad scenmiljö, eld, ljuseffekter och dånande tung hårdrock
Tänk dig att bli överkörd av en ångvält i takt samtidigt som du njuter av det, så kanske det går att förstå hur jag upplevde konserten.
Det är en underbar kväll när man kör in skallen i en musikuppbyggd betongmur och mår så bra av det.

Konserten har två brister som jag kan komma på.
Låten om Moskva är helt enkelt inte bra enligt mig, så den kunde jag ha varit utan. Dessutom försvann sångaren Till Lindemanns röst ibland. Om det nu berodde på honom eller tekniken låter jag vara osagt, men det lät väl svagt ibland. I till exempel "Du riechst so gut" försvann rösten nästan helt emellanåt, vilket är synd på en sån bra låt.

Det spelades mycket från nya plattan "Reise reise" förstås, men också lite äldre godbitar. Konserten kanonöppnades med just "Reise reise" och för mig som älskar Rammsteins musik så fanns inga svackor under konserten direkt.
Bland annat fick jag njuta av "Mein teil", som är färsk från senaste plattan och dessutom så bra.
Förutom musiken så kunde man njuta av en stor gryta på scen, mitt i den stod en man i svart dräkt med lysande ögon, som skrikande flamberas av Lindemanns eldkastare. Fattar ni? Nej, det gör ni inte!

Musiken bara tuggade, tuggade, tuggade och kastade om inälvorna samtidigt som eldsflammorna på scen hettade mot min hud.
Eld i massor och lite allsång blev det i "Du hast" som följdes av en kompakt och helgjuten "Sehnsucht". Trallvänliga "America" spelades som med blytyngder och gjorde näst intill uttrycket "basöverdos" otillräckligt.
Luften fylldes av silverglittrande konfetti och bandet klev av scen, men inte för gott. Rammstein måste ju spela låten "Rammstein" också.
Den kom…

Både visuellt (med ljuset, elden, bomberna, fyrverkerierna) och underhållsmässigt var detta nog det bästa jag varit med om i konsertväg.
Rammstein har rykte om sig att vara scenproffs av rang och vilka ögonorgasmer publiken bjöds på. Allt från Lindemann i sitt stålskelett där elden sprutas ur armarna under låten "Rammstein" till gitarristen som åker gummibåt på publikhavets armar. Jag bara satt och gapade som en guldfisk av många i globenakvariet.

"Ich will", spelad på MTV-galan för några år sedan, inleder upploppet där det i Globen bara fanns vinnare just då. Sedan bland annat "Ohne dich", "Utan dig", som är en sorgsen kärleksballad, men ändå kraftfull. När så engelsk Depeche Mode-cover och gummibåt samsas i min hjärna så finns det inga gränser längre. Det var omtumlande att gå på denna konsert.
Sammanfattningsvis: Oj, oj, oj.

Innehållsförteckning:
Män i nätstrumpor
Totalt underbart dansande taktlös man i ringbrynja på läktaren
Inga "Oomph", men det kanske kommer
Keine lust zu onanieren
Herr Lindemann i kockmössa

 

 

Jörgen Krüsell: 04-11-19


 
> maila crew@bulldozer.nu