[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> hört - musik - festival - SAMA


SAMA - Swedish Alternative Music Awards


Årets upplaga av SAMA har fått en del kritik från förståsigpåare som en tillställning utan några av de riktigt stora eller spännande akterna.
Hur det nu var med det kan vara osagt, men det tycktes då inte som om besökarna på det fullknökade Trädgår'n i Göteborg hade några invändningar.

SAMA-publik © Harald Åberg, Bulldozer
Den mesta publiken går i svart och lack, men SAMA är julafton för alla som klär ut sig.
Foto: Harald Åberg

SAMA är julafton för de utklädda. Förutom de i sammanhangen obligatoriska lackkläderna sågs uniformer av diverse snitt, från Wermachts ominösa Feldengrau till Scouternas piggt blåa. Gasmasker, svarta nätbrynjor och diverse fetish-utstyrslar var också hörande till vanligheterna. Ett flertal sjuksköterskeuniformer i lack kunde skådas samt diverse kombinationer av lackkorsetter och tyllkjolar.

Det är en sådan här blandad folksamling som är en av behållningarna med en festival som SAMA. Till och med för den inte så synthintresserade finns det ett egenvärde i att bara stå i ett hörn och titta.

Trädgår'n är en utmärkt lokal. Stora rummet är otroligt spatiöst och högt i tak, med två balkonger för de som inte vill stå nere på golvet och inget se. Även mellanscenen är placerad i ett rum med högt i tak och bra publikkapacitet. Minstingen är dock ett sorgligt litet rum med lägre i tak än den genomsnittliga svenska miljonprogramslägenheten. Där blir det snabbt obehagligt varmt och det är omöjligt att se bandet på den obscent lilla scenen om man inte står allra längst fram vid kravallstängslet.

Statemachine © Harald Åberg, Bulldozer
Statemachine tar emot priset för "Bästa band 2003".
Foto: Harald Åberg

Något som ligger Trädgår'n och därigenom indirekt SAMA i fatet är dock de höga ölpriserna. 45 kronor för en flasköl är inte kul, det är enbart pinsamt dyrt. En spelplats som hade en mer human prispolitik vore att föredra.

SAMA är inte bara en musikgala, det är en prisgala dessutom. I år delades fyra priser ut i olika kategorier.

Bästa nykomling vanns av Alice in Videoland, något som kanske kan förvånar den som tror att SAMA är en strikt synth-happening. Men Alice in Videolands "electropunk" platsar väl in under den bredare "Alternative"-flaggen som SAMA tagit över sedan de slutade vara "Swedish Electronic Music Awards"

Bästa låt togs hem av The Knife för singeln "Heartbeats".

Kvällens stora vinnare blev Statemachine som tog hem såväl priset för bästa album ("Short and Explosive") som det för bästa artist.

Innehållsförteckning:
Lack
Fetisch
Svindyr öl
Proppfullt
Glad stämning
Fest till klockan fem på morgonen.

 

Harald Åberg : 04-04-05


 
> maila crew@bulldozer.nu