[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Universal Poplab-surfa:
> Universalpoplab.com

Läs mer:
> Bulldozers musikarkiv


>> hört - musik - recension - konsert - Universal Poplab


Universal Poplab

Sticky Fingers, Göteborg 2005-06-08

Det är trångt, svettigt och förväntansfullt när popsyntharna Universal Poplab stiger på Sticky Fingers scen för att genomföra årets hittills enda spelning.
Duon har blivit en trio, bandet har nyligen vunnit priset för "bästa album 2004" på årets Scandinavian Alternative Music Award och man har med sig två purfärska låtar som skall premiärspelas för publik.
Solen skiner på Universal Poplab.
Till och med inomhus, på kvällen, på en inrökt rockklubb.

Universal Poplab
Universal Poplab med Nina Natri. (Nya medlemmen Hans Olsson är inte med på bilden.)
Foto: Bo Rasmus Lindell

Sångaren Christer Lundberg, tillika radioprofilen "Christer" i P3, är så sprängfylld av spelglädje och entusiasm att hälften kunde vara nog. Synthpopens svar på Håkan Hellström är så käck, så sprallig, så göteborgsk och så radioprats-slick att det nästan blir plågsamt att se honom skutta runt i glädjeyra och hela tiden betyga hur rörd han är över publikens gensvar.
Ett kort tag tror jag till och med att han har svårt att hålla tillbaks glädjetårarna, tills jag inser att det är svetten som runnit ner från pannan och får honom att iderligen blinka, gnugga och torka sig i ögonen.
Det kanske säger nåt att jag faktiskt på fullt allvar tror att han skulle kunna lipa av glädje på scen...

Med all denna hundvalpslika iver och snudd på parodiska emfas i hela sitt kroppsliga utspel påminner han en del om både pop-spelevinken Håkan.H och sina lite mer svårposande förebilder Marc Almond och Morrissey (i spelningens set ingick givetvis covers av båda, Morrisseys "We hate it when our friends become successfull" finns ju dessutom på debutskivan med Håkan.H på kör). Man vet ärligt talat inte om man skall bli lite generad över alltihop eller bara låta sig ryckas med i den allmänna yran.
Jag bestämmer mig för det sistnämnda.
Allt annat vore att vara njugg och tjurig.
För Universal Poplab är bra. Riktigt bra.

När de betar av singel-hitsen "Casanova fall", "New baby boom" (naturligtvis med übercoola Nina Natri på scen som sig bör) och "Dice roller" så spelar det ingen roll att de låter ännu lite vassare på skiva, för det är så här riktigt bra synthpop skall snickras.
För publikens del spelar det heller ingen roll att två av låtarna är helt obekanta, de sjunger med i alla fall. Och låt mig säga så här, den sprillans nya och namnlösa låten som Universal Poplab drar av mitt i spelningen sitter som en smäck direkt. Jag skulle bli mycket, mycket förvånad om den inte blir en hit direkt när den släpps. Jag ser väldigt mycket fram emot bandets platta nummer två, som kommer att bevisa att de är mer än ett "one hit wonder" (hittills har de ju i alla fall lyckats med minst tre hits).
Jag spår en lysande framtid för bandet, och vem vet...kanske är det snart Christer Lundbergs tur att bli tungkysst av Per Bjurman och bli hela Sveriges goaste göteborgare.

Innehållsförteckning:
Disco digitale som förband (väldigt 80)
Svett
Spelglädje
Monsterhits
Käckt mellansnack

 

 

Mia Gustavsson : 05-06-10


 
> maila crew@bulldozer.nu