[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>>spelat - dataspel - recension - Beyond Good and Evil


Beyond Good and Evil
(PC CD-ROM)

Kvinnliga huvudpersoner i dataspelens värld har det varit ont om. Trots detta så har ett av de bästa spelen en kvinna i huvudrollen och jag pratar förstås om Lara Croft och hennes framfart i ”Tomb Raider”-serien även om spelen tappat i klass allt efter som. Ytterligare en kvinna som huvudperson i ett bra spel får den som vill prova på Ubisofts ”Beyond good and evil”.

Screenshot "Beyond Good and Evil"
Jade och hennes uppfinnarfarbror.
© Ubisoft

Jade är fotograf och bor på en ö i ett fyrtorn på vattenplaneten Hilly tillsammans med sin uppfinnarfarbror som lustigt nog är en gris. Allt vore frid och fröjd om inte Domz fanns. Dessa är elaka utomjordlingar som anfaller med jämna mellanrum. Elitstyrkan Alpha Section är till för att förhindra anfallen, men lyckas märkligt nog inget vidare med detta. Tack vare Iris, en slags motståndsrörelse, så får Jade nys om att allting inte står rätt till med Alpha Section och deras förmåga och vilja till att stoppa Domz anfall. Så allt medan Jade och hennes grisfarbror plåtar djur blir de allt mer inblandade i Iris verksamhet, vilket är ohälsosamt eftersom Alpha Section är duktiga på att slå till mot dem som de är satta att skydda.

”Beyond good and evil” är ett spel med genomarbetad historia, mycket minnesvärda miljöer, och en rejäl dos med fantasi. Det är ett vackert äventyrsspel med en story värd att uppleva. Jag gillar att vara Jade som liksom övriga filurer på planeten är bra animerade. Förutom att gilla Jade är humorn i spelet något att ta till sig. Det finns mycket att le åt, speciellt rastafarinoshörningarna på Mamagoos som är en illegal verkstad där Jade kan bättra på sina farkosters förmågor.

”Beyond good and evil” är användarvänligt och lätt att lära sig. Det går utmärkt att börja spela direkt och lära sig alla funktioner efterhand, vilket uppskattas av mig. Spelet har låg våldsnivå, vilket gör att även en lågstadieelev kan spela fast utan bra engelskakunskaper blir det nog för klurigt. Problemlösningen är rätt enkel för en van spelare där utmaningen i stället består i att lyckas smyga sig förbi vakterna från Alpha Section utan att synas. Det är nämligen så att vakterna ger dig spö utan pardon om de får tag i dig så att slå sig fram hela tiden fungerar inte. Så det är smygandet som gett mig de största problemen och pannrynkningarna hittills. Klagomålen på spelet blir få och handlar om småfel. Vid enstaka tillfällen har väggar blivit genomskinliga och Jade har smygit omkring utan att ha fötterna i marken. Småsaker som inte stört tillräckligt för att dra ner helhetsintrycket.

Innehållsförteckning:
Kinesisk valross
Väldigt vacker valsekvens
Jade, passande namn för en med gröna ögon, grönt pannband, gröna kläder
Vääääääldigt lång installationstid för spelet på datorn.
Pärlor som illegal hårdvaluta

Spelat på: 2,66Ghz, 768MB Ram, Geforce 4 Ti 4200 128MB

Minimikrav: Pentium III 1 Gz, Celeron, AMD Athlon 128 Mb of RAM
Grafikkort: GeForce 3 64 Mb RAM eller ATI 9000 64 Mb RAM

Spelfakta:
Svensk distributör: Ubi Soft
Plattform: PC CD-ROM
Finns även på: X-box, Nintendo Game Cube och Playstation 2


Jörgen Krusell : 04-03-06


 
> maila crew@bulldozer.nu