[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Black & White-surfa:
> BWgame.com

Läs mer:
> Tillbaka till spelarkivet

>> spelat - datorspel - recension - Black & White


Black & White
Spelet för onda ondingar och goda godingar
(PC)

Ett spel som är en lyckad korsning av "Populus" och "Creatures", där man får vara en allsmäktig Gud som kämpar mot andra gudar om herraväldet och folkets tro.
Ett gränsnitt som endast består av muspekaren i form av din hand, där mäktig magi och mirakel kastas genom att rita symboler med handen...kan det bli bättre???


Självklart!
Hade det inte funnits något mer, hade jag tröttnat under de första timmarnas spelande.
Vad är det då som gör spelet speciellt?
Jo, den magiska varelsen som man har som sin hantlangare, i mitt fall en tiger, som i början knappt var 3 meter hög och söt som en kattunge.
Nu tror ni kanske att spelet bara är för småungar som gillar gulliga djur, men nix. Varelsen blir vad du gör den till - lär sig kasta mirakel, vad den får äta och hur den skall behandla människor...Och den växer!

Liten söt tigerJag har lagt enormt mycket tid på att uppfostra min lilla tiger, med smekningar när den gjort något bra och örfilar när den gjort något dåligt, och har på detta sätt insett att jag aldrig skall skaffa barn.
Mitt största problem var nämligen att jag inte bestraffade tigern när den var elak, för det såg så otroligt roligt ut när den plötsligt fick för sig att kossor var fiender och kastade dem så fort tillfälle gavs, och när den tyckte att hus var perfekta att skita mot och korvar stora som hästar rullade genom byn och fick bybor att fly eller svimma och staket att rasa omkull. Att människor var mumsiga förstod den snabbt och eftersom det alltid fanns fler av dem än av får, grisar, kor, så lät jag honom hållas...detta och mycket mer ledde till att han blev något av en paradox. Han kunde hela folk, ge dem mat, underhålla dem med dans, bevattna deras grödor - för att i nästa stund plocka upp nån och stilla sin hunger.
Det är detta som gett spelet dess namn, Black&White, och gör det så förbannat roligt. Inga trista moralkakor här, ingen riktlinje du måste följa för att klara spelet. Bara var dig själv, eller raka motsatsen.

Större elak tigerÄr du snäll och rar och aldrig skadar något levande, så blir ditt tempel vackert med vita duvor som cirklar runt det, fågelsång hörs i fjärran och livet är sockersött, och om varelsen är god så omges den av en aura av ljus och
ser ut som ett barns mysdjur ...har jag läst nånstans.
För det gäller inte mig.
Om mina undersåtar gnäller för mycket eller börjar tappa tron, så offrar jag dem, kastar runt dem, eller låter dem drabbas av min nu mera 30 meter höga och rätt elaka tiger.
Mitt tempel är blodrött och förvridet, rikligt befolkat med fladdermöss, och då och då hörs obehagliga klagoskrik eka över området jag härskar över.
Min tiger fick långa klor och ett ondskefullt grin, som blottade dess vassa tänder och osade svart rök, för att mååånga timmar senare bli snällare pga att jag ändrade spelstil.

För att ta över en by med icke-troende så använder jag nu mera alla möjliga onda knep - förgiftar dem, kastar stora stenblock eller eldklot på deras hus och skickar in flockar med hungriga vargar. Problemet är att när de äntligen accepterar mig som sin gud så är befolkningen decimerad, har ingenstans att bo och inget att äta, så då skickar jag in min tiger för att hjälpa dem med diverse trevliga mirakel.
Ett effektivt sätt att öka sin makt, men nackdelen var att min skyddsling blev snällare, och jag blev djupt störd när jag första gången såg honom gå ned på knä och be...uuurk!

Jättestor jättelak tiger

Så tro nu inte att din goda eller onda inriktning är permanent, vilket speciellt ni som är goda kommer att se.
Det går nämligen att ta med sin varelse på singelplayer-skirmish (du mot 1-3 datormotståndare) eller multiplayer-spel mot kompisar och okända som också haft den goda smaken att köpa spelet. Detta kan göras när som helst och din varelse får nya kunskaper som kan användas i singelplayer-spelet.
Om det inte är ett gäng goda som möts, bara för att se hur lycklig plats de kan skapa, kan du räkna med att det blir aggressivt och brutalt, med hög risk att både du och din varelse får en lite ondare inriktning efteråt.
Nu har jag inte tid att skriva mer...måste återgå till mitt försök att göra tigern ond igen, och att lära honom den absolut kraftigaste besvärjelsen.
Något jag redan lagt åtskilliga timmar på.
Allt för att bli den mäktigaste och ondaste guden som någonsin plågat de patetiska varelser vi kallar människor!

 

 

 


Lars Magnusson : 01-05-25


 
> maila crew@bulldozer.nu