[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Spel-surfa:
> Ubisoft

Läs mer:
> Tillbaka till spelarkivet

>>spelat - dataspel - recension - Championship Manager Season 03/04


Championship Manager Season 03/04
(PC CD-ROM)

Säsong 03/04 är det senaste och antagligen sista spelet i den populära fotbollsmanagerserien "Championship Manager(CM)", i alla fall i detta utförande. CM-spelen har alltid stoltserat med enorma mängder spelare och valmöjligheter men lämnat den grafiska biten åt sidan.
Detta har inte förändrats i den senaste versionen...

Screenshot "Championship Manager season 03/04"
Så här ser matcherna ut, inte så färgsprakande men nog så fängslande.

Ja, var ska man egentligen börja med ett spel som detta.
Ett spel där man kan gräva ner sig i timmar med inställningar och valmöjligheter innan man ens har spelat en match. Man kan väl kanske säga att detta inte är ett spel för människor som inte tycker om fotboll.
Själv har jag inte spelat den förra versionen, CM 4, så jag kan bara göra egna jämförelser med CM 3 och tidigare.

Grafik:
Grafiken är som sagt var inget det satsas på i CM.
Nytt jämfört med CM 3 och tidigare är att man nu kan se matcherna spelas. Detta dock inte på samma sätt som i EA:s managerspel där de tagit grafikmotorn från sina FIFA-spel. Här ser man istället planen rakt ovanifrån och spelarna representeras av färgade cirklar med ett nummer i. Detta kan till en början verka lite fattigt, men om man spelar med ett lag man kan och håller på, så kommer man snart på sig själv med att sitta och heja fram en liten cirkel där han springer på sin vänsterkant. Detta kanske kan tyda på att jag är en tragisk figur, men prova själva så förstår ni säkert vad jag menar.
I övrigt kan man inte klaga så mycket på grafiken.
Menyerna, laguppställningarna och så vidare är för det mesta klara och lättförståeliga. Bilder på spelarna finns dock inte.

Ljud:
Ljudet är verkligen inte något att hänga i granen. Om man vill kan man under matcherna lyssna på lite hejarramsor och burop från publiken, men det tröttnar man på. Bättre är då att stänga av högtalarna och njuta av en gammal favoritskiva på stereon.

Gameplay:
Detta är ett spel som är fyllt av val.
Det första du måste göra är att välja vilket lag du vill ta hand om, vilket inte är det lättaste då det finns mängder av lag att välja på. Efter detta är det då dags att bli manager på riktigt. Spelare ska köpas. Träningsupplägg ska bestämmas.
Vem ska spela i första laget och reservlaget. Någons kontrakt kanske måste förhandlas om. Och så vidare och så vidare.

Redan innan din första match har du mängder av saker att ta ställning till och experimentera med. Du navigerar dig runt med hjälp av, för det mesta, lättförståeliga menyer. När det sedan är dags för match har du ännu mer saker att bestämma dig för. Vem ska spela och vem ska vara avbytare.
Ska Karlsson passa till Olsson eller Svensson när det är anfall? Hur ska han passa? Vem lägger hörnorna? Frisparkarna? Och ska Mild verkligen gå in med dobbarna före vid varje tackling?
När du ska välja vilka spelare som ska spela har du ett betyg på alla deras färdigheter till hjälp. Dessa är dryga 30 till antalet.

Låter det hela oöverkomligt? Det är lite svårt att få grepp om i början och alla valmöjligheter har förstås både för och nackdelar, men oj vad man sitter länge framför skärmen. Om man som jag hejar på ett lag där det är roligare att följa värvningarna under sommaren än själva serien (läs: Tottenham), så är det omöjligt att slita sig från ett spel som ger dig chansen att ge ditt lag framgångar.
Det är kanske ingen slump att "Quit"-knappen fått förtydligandet "Choose this option to exit CM 03/04 and return to the real world…".

Det finns dock några negativa sidor.
Databashanteringen är ganska långsam om man väljer att bevaka många ligor. Det är synd att man inte kan skapa individuella träningsprogram för spelarna och det finns några problem under själva matcherna (varning för fotbollstermer några meningar framöver): Offside fungerar inte felfritt, ibland blåser inte domaren av matchen om en försvarare råkar få tån på bollen innan anfallaren rört vid den vilket ibland leder till felaktiga mål.
Dessutom verkar inte begreppet "fördel av bollen" existera, det har hänt ett antal gånger att jag gjort mål bara för att sekunden senare få veta att domaren istället vill att jag ska lägga en frispark någonstans vid mittcirkeln.
Detaljer kan tyckas, men det irriterar i ett spel som i övrigt är så noga med detaljrikedomen.

Hållbarhet:
Med 91 ligor från 41 länder har man att göra ett tag.
Man kan välja att försöka vinna Champions league med Real Madrid eller Manchester United. Man kan satsa på att ta upp GAIS i allsvenskan. Eller varför inte försöka nå framgångar ute i Europa med Systema-Borex från den ukrainska andra ligan.
Att en editor medföljer som gör att man kan uppdatera lagen så att de ser ut som i verkligheten gör naturligtvis att spelet kan hålla även nästa säsong. Och nästa efter det.

Slutsats:
Om du inte tycker om fotboll tror jag inte att du har läst så här långt, men om du gjort det så är spelet inget för dig. Tycker du däremot om fotboll och inte har några krav på vare sig action eller flashig 3D-grafik så är CM 03/04 ett givet köp, i alla fall om du inte har CM 4 i bokhyllan.

Innehållsförteckning:
Fotboll
Inställningar
Sena nätter
Glädje
Sorg

Spelat på: P4 3,0 GHz, 1Gb Ram, ATI Radeon 9800, Win XP
Minimikrav: P3 600 MHz, 96 Mb Ram (128 på Win 2000 eller Win XP)

Spelfakta:
Svensk distribution: Ubisoft
Plattform: PC CD-ROM

Axel Roos : 03-12-12


 
> maila crew@bulldozer.nu