[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>>spelat - datorspel - recension - Command & Conquer Renegade


Command & Conquer Renegade
(PC)

Renegade utspelar sig i Command & Conquers (C&C) universum.
Detta innebär att man som spelare slängs in i kampen mellan GDI (de goda) och NOD (de onda).
Givetvis är man på de godas sida och ikläder sig rollen av en stenhård kommandosoldat som ser ut som en grävling i ansiktet.
Det lovar gott med alla de välkända byggnaderna från C&C samt möjligheten att köra omkring i sin egen Mammoth pansarvagn, men håller det verkligen hela vägen...

Ur spelet "Command & Conquer Renegrade"Jag erkänner!
Mina ambitioner inför den här recensionen var att spela igenom hela spelet samt att testa multiplayer-delen.
Jag misslyckades dock på båda punkterna. Nu skäms jag djupt men hoppas ändock på upprättelse.
Kanske om ni läser igenom recensionen så förstår ni mig bättre...

Grafik:
Command & Conquer Renegade (CCR, låter som ett öststatsland) ser snyggt ut men inte färdigt. Det är för mycket kanter och texturerna kunde varit roligare. Det som slår mig är att grafiken ser gammal ut, för att konkurrera med spel som Wolfenstein och andra shooters behövs bättre grafik än så här. Videosekvenserna som för handlingen framåt mellan och i uppdragen är snyggt gjorda eller skall jag säga snyggt koreograferade. Här märks kantigheten på figurerna extra mycket och ens alter ego ser som sagt ut som en grävling i ansiktet. Dock finns det en del humor och charm i scenerna som lyfter spelet. Grafiken sköter på det hela taget sitt jobb med att placera spelaren i C&C världen om än på ett oengagerat sätt.

Stämning:
Det första scenariot slänger en verkligen in i handlingen och jag stornjöt av spelet under dess början. Man känner lätt igen sig C&C världen.
Byggnader som Hand of NOD, Obelisk och Construction Yard med mera finns runt om på kartorna. Dessutom har du din chefs röst i öronen som kommenterar din framgång genom banorna.
Här kommer vi till ett stort problem med spelet. Det är snitslade banor, med det menar jag att det är så uppenbart att man skall ta en viss väg genom kartan.
På vissa ställen borde det inte vara några problem att ta sig fram, men tydligen kan en stor stark kommandosoldat inte ta sig över 30 cm höga stängsel. Vilket innebär att den där riktiga känslan inte infinner sig.
Dessutom tvingas man att springa tillbaka långa sträckor genom tomma områden för att hämta ett passerkort och sedan samma väga tillbaka igen, suck!
Storyn (som ni kanske lagt märke till att jag inte nämnt) vet jag inte riktigt vad den handlar om och då är jag ändå på sista uppdraget. Det känns inte som om man spelar någon viktig roll i kriget mellan GDI och NOD.

AI:
Hmm, tja om man kan kalla det AI. Oftast verkar den följa följande mönster.
1. Stå still.
2. Ser du fiende?
3. Om ja gå till 4 annars gå till 1.
4. Spring mot honom och skjut om du inte står på en oåtkomlig plats. I så fall stå stilla.
5. Dö.
Inte så där jätteinspirerande direkt. Dessutom slängs det ofta in förstärkningar från helikoptrar tills man skjutit av den löjtnant som står någonstans i närheten och kallar in dem.
Det är i och för sig en liten nymodighet men det räcker inte.
Ett tips, skjut mot huvudet.

Ur spelet "Command & Conquer Renegrade"Multiplayer:
Ja här kommer vi då till den bittra verkligheten. Jag vet inte, jag försökte men eftersom jag inte använder GameSpy och inte tycker att man skall behöva använda det för att spela online så försökte jag använda mig av den inbyggda browsern.
För att få använda den skall du registrera dig hos WestWood.
Jag registrerade mig och väntar fortfarande på ett mail med konfirmation om att jag är registrerad.

Buggar:
Till spelets fördel kan sägas att jag inte råkat ut för några direkta buggar. Det är bra.

Livslängd:
Om du gör som jag och spelar på mellansvårighetsnivån så lär spelet ligga kvar på hårddisken en bra stund. Inte för att du verkligen vill spela och för att det är jättelångt utan snarare för att när du kommer till sista banan så blir det grymt svårt. Fienderna kommer tillbaka och du har så ont om ammunition att det blir riktigt, riktigt tråkigt. När man sedan inser att det tar evigheter att ladda in ett sparat spel blir det för mycket. Jag skall ta mig genom det men det blir inte idag. Om du har tid över och är ett stort fan av C&C och kan få tag på spelet till ett nersatt pris köp det.

Innehållsförteckning:
Command & Conquer
Lååånga banor
En kommandosoldat med grävlingsansikte
En flerspelardel som kan vara bra

Spelat på:
800Mhz, 256 Ram, Geforce 2 Mx, WinXP

Jan Svensson : 02-04-18


 
> maila crew@bulldozer.nu