[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>>spelat - dataspel - recension - Crash Nitro Cart


Crash Nitro Cart
(Playstation 2)

När den onde kejsar Velo och hans kumpaner hotar att ta över världen står allt hopp till Crash Bandicoot och hans polare.
Det enda sättet att få den maktgalne utomjordingen att backa och dra sig tillbaka är att besegra hans underhuggare i den stora intergalaktiska gokart-turneringen. Men lyckligtvis är allas vår röda lilla punggrävling också en hejare på motorsport.

Screenshot "Crash Nitro Cart"
Skruvat och färgglatt.
© Vivendi Universal

Som spelare kan man välja mellan att spela som representant för Team Bandicoot, det vill säga Crash eller någon av hans kompisar.
Eller som någon i det "onda" laget, med doktor Neo Cortex i spetsen.
Här finns således två gäng med elakingar: Dels Crashs gamla ärkefiender och dels de superonda rymdvarelserna som kidnappat såväl Team Bandicoot som Team Cortex.

"Crash Nitro Kart" är ett spel som riktar sig till den lite yngre TV-spelspubliken. Dess glättiga färger, käcka musik och cartoon-influerade stil gör att jag känner mig som en gubbe där jag sitter bakom ratten (spakarna/knapparna) till mitt lilla fordon och ska tävla mot grälla aliens, den storhövdade Dr Cortex eller N-Trance, den egendomliga lilla äggmannen.
"CNK" är tveklöst ett spel med en övre åldersgräns en gräns som jag personligen passerade för minst femton år sedan.

Men hur jag än försöker att bedöma spelet ur en tioårings synvinkel är det svårt att höja det till skyarna. Det största problemet är att det är så ooriginellt.
"Crash Nitro Kart" är egentligen inte så mycket mer än en konvertering från PlayStationspelet "Crash Team Racing" till PS2-format (eller Game Cube/Xbox). Visst är det snyggare och innehåller en del nya finesser, men med tanke på att även "CTR" i sin tur var något av ett plagiat på "Super Mario Kart" och "Mario Kart 64" så känns konceptet inte längre särskilt fräscht och nyskapande.

Nu kanske det är taskigt att komma med den här typen av kritik mot ett spel av den här kalibern och med tanke på dess målgrupp.
Gillar man barnsliga racingspel i fantasimiljö så är det inget fel med "Crash Nitro Kart".
Upp till fyra personer kan tävla mot varandra, grafiken flyter bra åtminstone i singel- och tvåspelarläge och det finns mängder av tävlingslägen (Adventure, Race Time Trial, Team Race, Cup Tournament, Capture the Flag med flera), diverse galna "power-ups" (bowlingbomber, mini-tornados, TNT-boxar, isminor) och flera olika "världar", var och en innehållande ett antal banor.

De små bilarnas hastighet är egentligen inte särskilt hög jämfört med många andra spel i racing-genren, utan tricket ligger snarare i att lära sig banorna utantill, bemästra fordonet samt utnyttja sina vapen och power-ups på bästa möjliga sätt. Som spelare kan man välja mellan en massa olika figurer både goda och onda och det finns gott om små extraspel inbakade i varje värld som man kan låsa upp efterhand som man vinner tillräckligt många tävlingar.

Spelet innehåller också en "Arena Editor" som låter spelaren designa sina egna banor i "Battle Mode". Detta låter dock mer avancerat än det är, eftersom funktionen är begränsad till att endast låta var och en bestämma vilka power-ups, flaggor och dylikt en viss bana ska innehålla och var dessa ska placeras.

Egentligen finns det inte så mycket mer att säga om "Crash Nitro Kart".
Det är ett spel som känns väldigt välbekant och gillar man speltypen så uppskattar man det säkert. Men personligen tycker jag att sex-sjuhundra kronor är i saftigase laget för ett spel som är såpass likt sina föregångare, hur välgjort det än må vara.

Innehållsförteckning:
Wumpa-frukter
Coco Bandicoot
Tokiga aliens
Power Slide Boost
The Galactic Circuit

Spelfakta:
Svensk distributör: Vivendi
Plattform: Playstation 2

Albin Valsinger : 04-02-13


 
> maila crew@bulldozer.nu