[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>>spelat - dataspel - recension - Counter-Strike


Counter-Strike: Condition Zero
(PC CD-ROM)

"Counter-Strike" har länge varit ett begrepp i dataspelsvärlden. Det brukar nämnas i reportage om hur hemskt det är med barn som sitter uppe hela nätterna och spelar och det hålls turneringar med höga prispengar.
Och äntligen har det faktiskt också kommit som riktigt spel.

Screenshot "Counter Strike: Condition Zero"
Aniterroriststyrkan smyger sig fram mellan tågvvagnarna.

I alla fall i form av ett eget spel på affärshyllorna. "Counter-Strike" har tidigare främst varit ett tilläggspaket man kunnat ladda ner för att spela mot varandra byggt på den gamla first person-shootern "Half Life".
I spelet möts terrorister och antiterrorister i matcher som kan gå ut på att rädda gisslan, desarmera en bomb eller bara skjuta ihjäl varandra.

Grafik:
Ja, grafiken är väl godkänd men absolut inte mer.
Det märks att spelet har ett antal år på nacken då det bygger på samma grafikmotor som "Half Life" gjorde.Upplösningen och detaljrikedomen är inte speciellt bra, gubbarna rör sig ganska ryckigt och många miljöer är tråkiga korridorer. Men det funkar trots allt och det är naturligtvis ett plus att man inte behöver ha senaste datorpaketet för att spelet ska flyta bra.

Ljud:
Finns egentligen inte så mycket att säga här.
Ljudet fyller sitt syfte helt enkelt. Lite musik i mellansekvenserna som man inte lägger på minnet är allt, förutom de väntade vapen- och fotstegsljuden. Däremot kan man väl inte direkt klaga på ljudet, jag är ingen expert på olika vapen men visst låter de olika.

Gameplay:
Har man spelat en first person-shooter förut vet man hur det här fungerar. Här spelar man alltså i lag mot varandra, terrorister mot antiterrorister. Till sin hjälp har man en mängd olika vapen, skyddsutrustning, granater och annat smått och gott som kan tänkas behövas.
Det nya med "Condition Zero" jämfört med det vanliga "Counter-Strike" är att man för första gången har tillgång till en kampanj offline, som är precis som matcher online fast datorn sköter med- och motspelare.

Problemet är att jag helt enkelt inte riktigt förstår vilka spelet vänder sig till.
De som redan spelar "Counter-Strike" på nätet har nog inget stort behov av de nya banor som finns med här. Istället kan spelet kanske vara bra för de som vill lära sig "Counter-Strike" men som alltid åker på stryk på nätet.
Då är problemet att kampanjen är upplagd på ett så tråkigt sätt.
Det är helt enkelt precis som matcher mot andra, fast utan att man kan skicka elaka meddelanden till varandra samtidigt som man skjuter, och då förlorar det hela en stor del av charmen.

Hållbarhet:
Det finns en hel del banor och olika svårighetsgrader att spela offline, men man tröttnar ganska snabbt. Man vill helt enkelt ut och spela mot levande människor. Tyvärr är detta meckigare än vad det borde vara.

När man skaffat sig ett konto på onlinetjänsten och vill börja spela borde man inte behöva ange en CD-key när man gjorde det vid installationen av spelet. Denna CD-Key borde inte vara felaktig när den fungerade tidigare.
Man borde definitivt inte behöva ta sig igenom en reklamkampanj för att köpa spelet man nyss installerat för 39.95$ bara för att programmet ska inse på egen hand att CD-Key:n man angav när man installerade spelet faktiskt fungerar.
Sen känns det lite motigt att behöva installera spelet igen, fast inte från CD:n utan från onlinetjänsten. Och varför i hela fridens namn försvinner spelet från datorn så att man bara kan spela offline-delen via onlinetjänsten?

Ja ja, när man väl fått till allt detta är det trots allt bara att spela.
För det finns många som spelar "Counter-Strike". Något som tyvärr bara leder till att man genomled den helvetiska installationen bara för att förnedras totalt av någon som antagligen inte slutat mellanstadiet.
Ja ja, övning ger väl förhoppningsvis färdighet och det är trots allt ganska roligt att springa runt och skjuta varandra, så när andan faller på kan man spela detta mycket.

Slutsats:
Ja, det mest berömda onlinespelet har då äntligen kommit till butikshyllorna och man kan stilla fråga sig varför.
Det är egentligen inget fel på spelet förutom att det som sagt var är lite ålderstiget, men det ger egentligen inget nytt. Att spela på egen hand tröttnar man snabbt på och att man kan spela "Counter-Strike" online känns väl inte direkt som en stor nyhet. Därför är det i alla fall vettigt att återförsäljarna begåvat spelet med ett lägre pris än det som gäller för vanliga PC-spel.
För övrigt är det lite roligt med de filmer från kommande "Half Life 2" som följer med spelet. Det spelet kommer att bli riktigt snyggt.

Innehållsförteckning:
Pang-pang
Gammalt beprövat recept
Roligare tillsammans
Kan du inte desarmera bomben själv???

Minimikrav: P3 500 MHz, 96 Mb Ram, 16 Mb Grafikkort, Win 98
Spelat på: P4 3,0 GHz, 1Gb Ram, ATI Radeon 9800, Win XP

Spelfakta:
Svensk distribution: Vivendi
Plattform: PC CD-ROM

Axel Roos : 04-03-31


 
> maila crew@bulldozer.nu