[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>>spelat - dataspel - recension - Judge Dredd


Judge Dredd: Dredd vs. Death
(Playstation 2)

DROKK!!!
Judge Dredd röjer upp i Mega City 1, men får större fiskar att bita i när hans ärke-nemesis Judge Death och hans hejdukar lyckas fly sin fångenskap, och åter ger sig ut för att döma allt och alla till döden.

Screenshot "Judge Dredd : Dredd vs Death"
Vädret är dystert i Mega City, men nog imponerar höghusen.
© Vivendi Universal

Jag måste säga att varningsflaggorna går i topp när jag får spelet i min hand. Hur många tidigare spel med mina stora seriehjältar i huvudrollen har varit något att ha? Få, för få.
Men Rebellion har gjort ett bra jobb.

Spelet börjar med att Dredd får ansvar för att skingra och arrestera en grupp demonstranter. Ett första steg mot att lära sig kontrollerna.
Lätt och ledigt griper man trubbelmakarna utan att våld behöver användas (faktum är att man misslyckas med detta uppdrag om man skjuter vilt omkring sig).
Därefter begiver man sig ut på stadens gator för att röja upp ibland lagbrytare och annat patrask (man kan arrestera folk för nästan vad som helst vilket gör mig oroväckande förtjust).
Plötsligt ställs man inför en värre typ av förbrytare: Vampyrer. De bjuder hårt motstånd och blir pga kontrollerna nästan lite i mesta laget. Det finns en tendens till att bli riven i stycken medan man sliter förtvivlat för att ladda om och vända sig om (något som tar för lång tid). Efter detta kommer så larmet: Judge Death håller på att bryta sig ut! Jakten är igång.

Grafikmässigt är spelet en besvikelse. Det är inget man har lagt ner tid på, det är uppenbart, men å andra sidan så gör det att spelet flyter mycket bra. Omgivningarna är förvisso väl genomtänkta och det är ingen tvekan om var man är, men variationen och färgerna lämnar en del att önska. De figurer man stöter på saknar även de variation och det blir en hel del upprepningar (Fat-guys med däck runt magen lite här och var).
Ljudet är OK. Vare sig mer eller mindre.

Men detaljerna är däremot bra, såsom Lawgivern, Judgens främsta vapen.
Man har inkoorpererat de klassiska specialammunitionerna som heat-seekers, riccochet-bullets m m.. Ett knapptryck och din Lawgiver säger "heat-seeker" (ja den verifierar valet med en röst precis som i serien).
Man kan plocka upp och använda andra vapen under spelet, men man är begränsad till Lawgivern och ett vapen till i taget.
Oftast kan man arrestera brottslingar istället för att döda dom, det ger bra poäng att arrestera och onödigt våld ses negativt av andra Judges och överordnade. Mycket bra detalj spelmässigt!

Det är ett actionbetonat spel i stil med gängse FPS, men det är Dredd! Allt eftersom man spelar så låser man upp andra funktioner i spelet, scenarion som Block War där man spelar medborgare från ett kvarter och ska döda så många som möjligt från ett rivaliserande kvarter och Judges.
Det finns också en 2-Player funktion. Man kan spela hela "Dredd vs Death" story-linen i 2-P mode, split-screen. Nackdelen är att grafiken blir lidande och att båda spelar Dredd. Det hade inte varit så svårt för Rebellion att göra andrespelarens figur till en annan Judge.

Rebellion har lyckats skapa ett spel som jag anser att alla Judge Dredd-fans måste spela. Ett spel som faktiskt blir bättre och bättre ju mer man spelar det. Upplåsningsfunktionen funkar som en ständig morot och att man kan spela två personer på en gång är ett mega-plus!
I AM THE LAW!!!

Innehållsförteckning:
Dredd
Lawgiver
Dredd
PSI-Judge Anderson
Dredd
Grafik som har en del att önska.
Dredd
2-Player funktion
Dredd
Flera upplåsningsbara Single Player-scenarion
Dredd
Krångliga kontroller som tar tid att bemästra.
Ett måste för Dredd-älskare!

Spelfakta:
Svensk distributör: Vivendi
Plattform: Playstation 2
Finns även på: X-box, Nintendo Game Cube, GameBoy Advanced och PC CD-ROM


Linus Nilsson : 03-12-01


 
> maila crew@bulldozer.nu