[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>>spelat - dataspel - recension - Hulk


Hulk
(Playstation 2)

Ytterligare ett spel med en av Marvels största hjältar i huvudrollen, och den här gången "största" i dubbel bemärkelse.
Spelet består av en storyline uppdelad på 30 nivåer, där du ömsom spelar Bruce Banner och ömsom Hulk.

Screenshot "Hulk"
Hulk bänger upp allt som rör sig. "Hulk starkast av alla!"
© Vivendi Universal

Handlingen utspelar sig ett år efter händelserna i den nu aktuella biofilmen ("Hulk" har premiär 9 juli på svenska biografer).
Storyn är enkel: Bruce blir uppringd av sin kollega och mentor professor Crawford, som påstår sig ha hittat botemedlet mot Banners förbannelse. Givetvis föråder Crawford Banner och jakten är igång. Jakten tar oss genom San Francisco till Alcatraz, vidare ner i underjordiska militärbaser fram till den skurk som kokat ihop hela komplotten från första början: Ledaren.

Under spelets gång springer vi på andra superskurkar som Half-Life, Flux och Rampage. Det fullkomligen svärmar av stygga små soldater överallt och ju längre vi kommer ju vanligare blir det med andra Gamma-förstärkta hejdukar och monster.

När man spelar som Bruce Banner handlar spelet om att smyga och att lösa kodproblem, med andra ord så handlar det om att tänka och ha is i magen.
I de flesta fallen får man inte förvandlas till Hulk (vilket man gör om hälsan sjunker till noll) om man ska lyckas. Banner är dessutom helt värdelös på att slåss om man jämför med motståndet.

Banorna som Hulk är mer rakt på och slå sönder allt som kommer i din väg. "BAH!! HULK KROSSA YNKA STRIDSVAGN!!!"
En hel del av omgivningarna i spelet är påverkningsbara för Hulk: väggar, pelare, bilar, lådor, vattenledningar etc går att slå sönder, kasta eller slå med på andra saker/ motståndare.

Grafiken, måste jag påstå, är toppen. Man har ansträngt sig för att skapa en riktigt bra känsla. Man har tänkt efter och gjort små men effektiva detaljer (som att marken spricker under fötterna på Hulk när han landar efter ett hopp) som klart höjer spelupplevelsen.

Utöver det så är spelets voiceovers gjorda av skådespelarna från filmen vilket jag tycker är värt ett extra omnämnande, även om det bara är kuriosa.
Däremot måste jag tyvärr säga att spelet blir lite enformigt, och banorna där man spelar Banner är så pass svåra att de tar evigheter att ta sig igenom och man får börja om gång på gång. Eftersom Banner vare sig tål stryk eller har någon vettig förmåga att ge stryk så tycker jag att man borde ha gjort smygandet lite enklare och stillat sig en aning med tidspressen på kodlösningarna (du har 20 sekunder på dig att omorganisera ett antal siffror och bokstäver så att de hamnar i rätt följd). De banorna saktar ner speltempot en hel del och ökar frustrationen avsevärt. Hulk-banorna går å andra sidan bara ut på att slå sönder folk och saker och även om det är vad Hulk ska göra så hade lite större variation inte skadat alls.
Konstruktörerna ska dock ha tack för att de gjort kontrollerna någorlunda lätta, man behöver inte vara född med en kontroll i nävarna för att fixa spelet.

Innehållsförteckning:
Hårdhudat Hulk-Bankande
Frustrerande Bannersmygningar, med stressiga kodlösningar på köpet.
Hyggliga boss fighter "BAH!! Hulk krossa veka wannabees!!!!"
Manipulerbara omgivningar (Kast med liten Cheva till nästa OS kanske?)
Bra grafik med vissa extra sköna detaljer.

Spelfakta:
Svensk distributör: Vivendi
Plattform: Playstation 2
Finns även på: X-box, Nintendo Game Cube, GameBoy Advanced och PC CD-ROM


Linus Nilsson : 03-06-23


 
> maila crew@bulldozer.nu