[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>>spelat - datorspel - recension - Lord of Destruction


Diablo II expansion set - Lord of Destruction
(PC)

På den gamla goda tiden hade vi ingenting som hette expansioner. Då köpte man ett spel och om det sålde bra kom en uppföljare, inga sådana här halvmesyrer.
Slänga på lite extramaterial på samma spelmotor och sälja det lite billigare än ett vanligt spel. Faktum är att expansioner är nästan exakt som den gamla goda tidens uppföljare, fast med en mer berättigad prislapp.

Så skulle det kunna låta.
Men Lord of Destruction är så mycket mer än en lam expansion till succéspelet Diablo II. Programmakarna på Blizzard har tänjt sig till bristningsgränsen för att klämma in förbättringar och nyheter.
Inte bara har vi förärats en ny akt i spelet, flera nya banor och undernivåer, vi har också äntligen fått möjligheten att spela i högre upplösning. Diablo II klarar i och med Lord of Destruction av att köras i 800X600. Plötsligt får man en helt annan överblick över spelplanen. Något som kanske särskilt gläder de spelare som har avståndsvapen och besvärjelser.
En annan detalj som fått utstå större förbättringar är hyrkrigarna, tidigare var dessa enbart kanonmat och helt meningslösa på högre nivåer eftersom de inte klarade av de starkare monstren. Nu mera har du möjligheten att utrusta din hyrkrigare med utrustning som du hittar, du kan hela honom eller henne med läkeflaskor istället för att tvingas gå till staden och, sist men absolut inte minst, du får ta med dig din hyrkrigare från akt till akt.
Detta är en oerhörd förbättring, plötsligt bryr man sig om sin underhuggares hälsa, något man definitivt inte gjorde i det ursprungliga Diablo II.

Screenshot av Lod  
Lönnmördaren visar var sarkofagen skall stå.


Givetvis har de trägna Diablo II-spelarna fått en hel massa nya föremål. Nya magiska egenskaper på föremålen och helt nya föremålsklasser ökar spelets livslängd enormt.

Den största nyheten som aviserades när Blizzard berättade om att expansionen skulle släppas var dock de två helt nya karaktärerna, Druiden och Lönnmördaren.
Bägge är mångsidiga och har möjligheten att utvecklas för olika typer av spel. Som druid kan du koncentrera dig på direkt magi och förmågan att frammana olika djur som allierade. Eller du kan skippa magitramset och gå hamnskiftarens väg, förvandla dig till en varulv eller en varbjörn med oerhörd slagstyrka.
Lönnmördaren har möjligheten att specialisera sig på dödliga fällor eller närstridskonster.
Det fina med de nya karaktärerna är att alla specialiseringar är lika bra. Du har möjlighet att klara dig på höga nivåer oavsett om du valt att satsa på fällor eller närstridskonst.

Den nya nivån, Akt V, är en av spelets kanske mest tilltalande, grafiskt. Den utspelar sig på det berg där Barbarkrigarna kämpar mot den siste kvarlevande av de tre onda bröderna, Baal. Den ondes arméer har belägrat staden Harrogath och dödsbringande katapulter regnar magiska missiler på fälten utanför stan. (Varför man inte beskjuter staden direkt vet jag inte men förmodar att det gäller Genéve-konventionen.)
På sin jakt efter Baal får spelaren kämpa sig igenom horder av demoner på bergssluttningen, i istunnlar och på den karga tundran. Allt mycket vackert presenterat, särskilt i 800x600. Den enda invändningen må vara att det redan tidigare hackiga Diablo II nu kräver om möjligt ännu mer från din hårdvara. Det är inte lätt att få acceptabel prestanda ur min stackars 300 MHz burk och jag har hört om personer med optimerade 800 MHz-datorer som upplevt spelet som hackigt och ryckigt.
En mer optimerad spelmotor vore verkligen tacknämligt, även om jag förmodar att vi inte kommer att få se något sådant. Förbered dig istället med lite tålamod och ge dig i kast med den här fantastiska förbättringen av ett redan bra spel.


Harald Åberg : 01-07-20


 
> maila crew@bulldozer.nu