[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>>spelat - dataspel - recension - Obscure


Obscure
(Playstation 2)

På sistone har det börjat dyka upp ett och annat spel som vill konkurrera med "Resident Evil" och "Silent Hill" i den populära "Survival Horror"-genren.
De flesta lyckas inte kvala in i samma liga som Capcoms och Konamis läbbiga flaggskepp, men franska Microïds gör ett gott försök med nya "Obscure".

Screenshot "Obscure""Obscure" utspelar sig i high school-miljö och genom detta skiljer det sig lite från andra spel på marknaden.
Hela handlingen tar plats innanför väggarna på Leafmore High (och i dess väl tilltagna källarregioner) och målet blir - som brukligt är inom genren - att bekämpa den hord av monster som av oförklarlig anledning dyker upp på skolområdet, för att slutligen ta sig helskinnad därifrån. De som har sett Robert Rodriguez film "The Faculty" känner igen upplägget.

Huvudpersoner i dramat är fem vänner, var och en utrustad med en särskild talang, och spelaren kan fritt växla mellan dem för att maximera sina chanser att lyckas med varje enskild uppgift. Ashley är till exempel bra på att slåss, Stan är duktig på att dyrka upp lås och så vidare. Om någon av karaktärerna dör, går spelet vidare med återstoden av gänget. Det är dock en bra idé att försöka hålla så många som möjligt vid liv fram till slutet, eftersom det annars kan bli jobbigt att klara sig igenom den obligatoriska finalstriden.
Dessutom ger detta tillgång till mera bonusmaterial.

En bra innovation är att "Obscure" går att spela i tvåspelarläge.
Istället för att låta datorn styra din partner kan en kompis spela med, vilket både är roligt och kan erbjuda en mer effektiv monster-eliminering. Som vanligt finns en uppsjö av olika vapen utplacerade runt om i miljöerna, hälsodrycker och första hjälpen-kit ligger och skräpar på strategiska platser, och upphittade CD-skivor ger dig möjlighet att spara ditt spel vid valfritt tillfälle.

Grafiken är fin och styrningen/kontrollerna fungerar utmärkt.
Vapen och olika tillhyggen är personliga (men kan dock överlämnas till andra karaktärer), medan andra attiraljer såsom nycklar, "medicin" och dylikt alltid är tillgängliga för samtliga. Musiken är stämningsfull och hyfsat varierad och ljudeffekterna fungerar bra. Trots detta blir det aldrig sådär jätteläskigt eftersom sikten är lite för god och vinklarna för det mesta är sådana att man vet ungefär när fienden kommer att hoppa fram.
Chockvärdet är med andra ord inte särskilt högt och här kan spelet inte mäta sig med genrens ledande titlar.

Och även om det hela är välgjort och genomtänkt så är det ändå svårt bortse från känslan av att man sitter med något av ett plagiat.
Att släppa "Obscure" samtidigt som "Silent Hill 4" och "Resident Evil: Outbreak" kan inte vara taktiskt riktigt. Men framför allt är spelet på tok för litet för att man ska vara helt nöjd när sluttexterna börjar rulla.
Visserligen har en del återförsäljare valt en något lägre prissättning på denna titel, men det är ändå tveksamt om skräckspelsfansen kommer att tycka att det är värt pengarna.

Innehållsförteckning:
Världens farligaste skola
En mycket gammal och skum rektor
Fem på monsterjakt
Ljuskänsliga mutanter
Musik och video med Sum 41

Spelfakta:
Skräckäventyr för PS 2
Utvecklare: ID Software
Distributör: Toptronics
Finns även på: PC CD-Rom, X-Box

Release: 2004-09-17Albin Valsinger : 04-10-13


 
> maila crew@bulldozer.nu