[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>>spelat - dataspel - recension - Rock N' Roll Racing


Rock N' Roll Racing
(GameBoy Advance)

1993 släppte tillverkarna Silicon & Synapse racingspelet "Rock N' Roll Racing" till Super Nintendo.
Det speciella med spelet var att det inte bara var ett bra spel, utan det (som man kanske hör på titeln) hade en massa bra rocklåtar.
Nu, tio år senare har det konverterats till GBA och det verkar fortfarande hålla måttet med råge. För övrigt så heter Silicon & Synapse, Blizzard Entertainment nu för tiden om det säger dig något…

Ur "Rock N' Roll Racing"
Inga subtiliteter här inte. Rock, Racing och Kanoner är vad som gäller.

Som sagt, det speciella med "Rock n' Roll Racing" var musiken.
Låtarna var: "Bad To The Bone" med George Thorogood, "Paranoid" med Black Sabbath, "Highway Star" med Deep Purple och "Born To Be Wild" med Steppenwolf.
Det släpptes faktiskt också en version av spelet till Sega Mega Drive och där fanns låten "Radar Love" med Golden Earring också med.
Skumt att den låten inte lyckades ta sig till GBA…Den är faktiskt ganska bra.

Hur som helst, efter att ha startat spelet och konstaterat att titeln på huvudrutan är flyttad lite från vad den satt på Super Nintendo märker jag att det gamla kodsystemet för att spara spelet är borttaget.
I stället finns det åtta sparfiler.
Detta må vara bra men man får inte döpa filerna till något.
De heter bara helt enkelt "save". Detta är oerhört frustrerande om man har glömt vilken fil som man för tillfället lirar på.
Förstås gäller ju Murphys lag här också. För er som inte är bekanta med Murphys lag kan jag berätta att det handlar om att det värsta alltid inträffar.
Till exempel att om man har nio nycklar så är det den sista som är den rätta. Så man måste flera gånger i spelet starta om det eftersom man tar fel fil och inte kan komma tillbaka till början när man väl startat igång spelet.
Men trots allt så är det ju bättre än lösenord.

Men när jag har valt "new game" så får jag välja svårighetsgrad.
I originalet hette det Rookie, Advanced och Expert. Nu är det uppgraderat till Rookie, Veteran och Warrior.
Alla gånger jag har spelat spelet innan så har jag fegat på Rookie, men då har jag också varit helt överlägsen hela tiden. Det är lite långtråkigt så jag väljer Veteran. Sedan blir det karaktärsval.
Självklart finns den gamla fuskkaraktären Olaf ( Ja, den Olaf från "Lost Vikings") kvar. Du får fram honom genom att hålla inne R, L och Select och sedan trycka vänster, höger, vänster direkt.
Alla mina kompisar som spelat det här spelet kör med Olaf.
Men efter valet av Olaf kör jag igång.

Bilarna radar upp sig på startlinjen, kommentatorn startar igång racet, bilarna kör iväg och "Paranoid" börjar spelas. Jag klarar inte av att inte sjunga med.
"Finished with my woman cause she couldn't help me with my mind
People think I'm insane because I am frowning all the time
"
Sedan bestämmer jag mig för att inte sjunga med något mer.
Det håller ganska länge, men på den femte banan så börjar "Born To Be Wild" spelas. Jag klarar mig ett tag men vid refrängen pallar jag inte mer.
"Like a true nature's child
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never want to die
"

Ur "Rock N' Roll Racing"
Grafiken är inte av nyaste snitt, men fullt tillräcklig.

Jag har nästan aldrig hört ett spel med bättre musik. Ja, det skulle vara Final Fantasy-serien i så fall.
En sak som jag reagerade över ganska snabbt var att grafiken var ganska taskig, men jag vande mig väldigt snabbt. Det var nog bara därför att jag inte har lirat annat än RPG-spel med väldigt fin grafik till Playstation det senaste, typ "Suikoden II".
Jag älskar 2D-äventyr…

Men en sak som är dålig på riktigt med spelet är kontrollen, eller snarare knapparna. Det är faktiskt den enda saken som är dålig.
Visst är det irriterande att man inte får se placeringarna hela tiden, utan att de bara visas ibland. Men det är ingen riktigt dålig sak.
Men hur som helst, överlag är kontrollen ganska bra, men knapparna är sega. Särskilt då boosten, alternativt hoppet, på R-knappen.
Ibland så fungerar det direkt, men ibland så måste man sitta och trycka kanske fem gånger innan det fungerar. Detta är jobbigt.
När man vill använda boosten så funkar det inte, och när man har tryckt ett antal gånger så fungerar det, men då vill man inte använda boosten.
Jag vill också lägga till att det inte är något fel på mitt GBA, jag har testat själva maskinen och med båda mina Gamecubekontroller via min Game Boy Player.

En konvertering utan uppdateringar känns lite snålt, men här finns det flera ändringar, och som tur är har Blizzard fattat att man ska förbättra saker, inte försämra saker, vilket inte alla förstår.
Förutom lite små förändringar av hur spelet ser ut så har det ju lagts till ett lösenord som sagt.
Sedan så har kommentatorn Larry "Super Mouth" Huffman uppdaterats.
Han har fått kanske dubbelt så många saker att säga vilket känns oerhört glädjande. Innan kunde han kanske bara säga tio olika saker och man blev ofta irriterad på upprepningar. Man kan stänga av honom, men i min barndoms dumhet förstod jag inte att man kunde göra något mer än att byta svårighetsgrad på optionsmenyn. Men nu behövs det inte längre när han har så oerhört många saker att säga. Ja. Hm. Kanske inte oerhört många då, men i alla fall fler än förut…
En annan bra sak de har ändrat på är att de har lagt till animationer när man färdas mellan planeterna. Innan så var det så att man satte sig i sitt skepp, åkte iväg och plötsligt var på en annan planet. Nu får man i alla fall se färden, även om den inte är så avancerad.

"Rock N' Roll Racing" är ett mycket bra spel. Faktiskt ett av mina favoritspel. Det är värt pengarna om du gillar den sortens musik.
Också om du gillar lite "Old Style"-racingspel. Och definitivt om du gillar båda.

Innehållsförteckning:
Fina gamla rocklåtar
Gammaldags racingspel
Lite bomber och missiler också
En uppdaterad kommentator med oerhört (Hm) många saker att säga

Svensk distributör: Vivendi Universal

David Särneö : 03-10-08


 
> maila crew@bulldozer.nu