[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>>spelat - dataspel - recension - The Simpsons: Hit & Run


The Simpsons: Hit & Run
(Playstation 2)

Kopplingarna mellan å ena sidan film och TV-serier och å andra sidan dator- och TV-spel blir allt starkare för varje år som går.
Den animerade satirserien "Simpsons" har redan gett upphov till flera spel och samtidigt har det gjorts serieavsnitt som handlar om hur karaktärerna går in i virtuella spelvärldar och plötsligt blir så där karakteristiskt 3D-animerade.
I nya PlayStationspelet "The Simpsons Hit & Run" är igenkänningsfaktorn hög för de inbitna fantasterna.

Screenshot "Simpsons: Hit & Run"
I "The Simpsons: Hit & Run" kan du låta Homer bokstavligen leva fan.

Spelet är en blandning av äventyrs-, action- och bilspel och utspelar sig naturligtvis på den gula familjens hemmaplan i Springfield, USA.
Spelaren får omväxlande ikläda sig rollen som Homer, Bart, Marge, Lisa och butiksägaren Apu för att genomföra en mängd mer eller mindre flippade uppdrag.
Kör ikapp med rektor Skinner till skolan, kvadda Mr Burns underhuggare Smithers bil innan han kommer fram kärnkraftverket, rädda Bart som blivit kidnappad av aliens och så vidare.

Den största delen av speltiden tillbringas bakom ratten till något (ofta valfritt) fordon och här känns spelet mest som ett vanligt uppdragsbaserat bilspel, ackompanjerat av svängig storbandsmusik eller rock och med mängder av småroliga kommentarer från spelkaraktärerna.
Ibland går man ur sitt fordon för att prata med någon av Springfields invånare och få ny information eller köpa något man behöver för att handlingen ska gå framåt.

Man kan även välja att köra små privata race om prispengar för att till exempel få råd att köpa nya kläder eller bilar. Av någon anledning får man också pengar när man kör på olika saker såsom telefonkiosker och läskautomater. Men samtidigt får man passa sig så man inte orsakar alltför stor skadegörelse eller gör sig skyldig till för många lagöverträdelser, för då kommer polisen farande och försöker bötfälla en. Därav spelets undertitel "Hit & Run".

Grafiken är fin med bra flyt och musik, ljudeffekter och dialog är kul och genomarbetade. Rösterna är de samma som i TV-serien och manusförfattarna har även de arbetat med originalserien. Dessutom har Simpsons skapare Matt Groenig och James L. Brooks medverkat som "Creative Consultants".
Allt detta sammantaget gör att "Simpsons Hit & Run" känns som ett ganska roligt ­ om än något enformigt ­ interaktivt komplement till TV-serien. Karaktärernas repliker skulle lätt kunnat vara hämtade från vilket avsnitt som helst och uppdragens stil och teman är också precis lika samhällskritiskt dumroliga som vi är vana vid.

Man har också bevarat seriens typiskt postmoderna självreflexivitet och driften med attityder och fördomar gentemot det egna mediet.
Marge fäller kommentar i stil med "Okay, videogame: Where to now?" och kan vid ett tillfälle ställa sig och spela ett uråldrigt arkadspel i en affär.
Detta trots att hon tidigare i spelet har insisterat på att hon och Homer måste förstöra en lastbilslast med våldsamma dataspel, så att dessa inte ska komma i händerna på Springfields än så länge oförstörda ungdom.

"The Simpsons Hit & Run" är måhända inget mästerverk till dataspel, men kanske är det nästan omöjligt att göra en riktigt engagerande interaktiv spelupplevelse av en förlaga med så tydlig tonvikt på det komiska.
Visst är det roligt ett tag att köra runt i familjens rosa cabriolet och höra Homer hojta "Wow, this car sure can take a beating!" eller "I have no insurance!" när man krockar med något eller kör på en stackars fotgängare.
Men efter ett par timmar blir det lite enahanda och de flesta spelare kommer nog att börja längta efter en något mer engagerande story och mer variation i uppdragen. Då får de stänga av konsolen och gå ut och köpa Simpsons tredje säsong på DVD istället.

Innehållsförteckning:
Kärnkraftsavfall
Aliens
Homer i klänning
Buzz Cola
Intelligenta kommentarer av typen "Eat my dust, dust-eaters!"

Spelfakta:
Svensk distribution:
Vivendi
Plattform: Playstation 2
Finns även på: X-Box, Game Cube, PC-CDROM

Albin Valsinger : 03-11-12


 
> maila crew@bulldozer.nu