[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Författarcentrum-surfa:
> Författarcentrum Väst

>> läst - bok - evenemang - Forum för poesi & prosa


Forum för poesi och prosa

Författarcentrum väst startade upp ett forum för poesi och prosa i mitten på september.
Ett femtiotal människor tog sig till Café Hängmattan i Majorna i Göteborg för att lyssna till fyra författare som läste ur sina egna verk. Tanken är att det ska bli ett återkommande evenemang och en plattform för författare och läsare att mötas.

Uppläsare denna premiärkväll var MajGull Axelsson, Jan Arnald (Arne Dahl), Karin Edvall och Martin Engberg. De tre förstnämnda har böcker utgivna och den siste arbetar på sin debutbok.
För min del så var det MajGull Axelsson som lockade. Dels för att jag tycker om hennes böcker och dels för att hon är en mycket bra uppläsare.
Jag minns fortfarande en läsning som hon gjorde på Bokmässan för flera år sedan där författare hade fått välja favorittexter. MajGull läste "Halvhängda Mary" av Margret Atwood på ett lysande sätt.

Kvällens tema var "Brott" och det var vad de olika författarna tagit fasta på, om än i skilda stilar och upplevelser.

MajGull Axelsson var först ut och pratade några ord om väntan på recensioner och det för henne viktiga redskap på en första tolkning av vad hon har skrivit. Hennes senaste bok "Den jag aldrig var" har första recensionsdag i slutet på september. Det är hennes fjärde roman sedan den skönlitterära debuten med "Långt bort från Nifelheim" 1994. Hennes första tanke inför boken var att göra en reportagebok om trafficking men bland annat en intervju med en ung flicka fick henne på andra tankar och hon beslöt sig för att göra boken i skönlitterär form istället. Hon valde också att skapa ett fiktivt öststatsland eftersom hon upplevde hur trötta våra öststatsgrannar var att i första hand förknippas med trafficking, maffia och våld och valde på detta sättet att avstå från "utpekandet".
"Den jag aldrig var" är en berättelse om MaryMarie och beskriver två verkligheter som löper parallellt.
Den börjar med att Sverker, MaryMaries man hittas halvnaken utslängd genom ett fönster i en öststatsstad efter ett besök hos en prostituerad.
MaryMarie vakar hos sin man som ligger i koma och där händer eller inte händer det som påverkar bokens inriktning. I den ena delen så rycker Marie ur sladden ur sin mans livsuppehållande maskiner och döms till ett sjuårigt fängelsestraff för mord. I den andra delen så lever Sverker som ett paket hemma i villan och Mary gör karriär som biståndsminister. MajGull låter Mary berätta om Maries liv och vice versa. Vi fick lyssna till delar av boken under fyrtio minuter och det gav mig en stark mersmak för att få ta del av hela boken.

Martin Engberg var näste uppläsare och fick liksom de resterande två femton minuter till sitt förfogande. Han avslutade kursen litterär gestaltning vid Götborgs universitet i våras och skriver numera på halvtid för att dela resten av tiden mellan olika arbeten och ett tidskriftprojekt som startar i höst under namnet JMM.
Han skriver på tre längre berättelser, som jag uppfattade senare skulle samsas i en bok. Han läste upp delar ur texten "Tecknen runt huset" för oss. Den handlade om ett syskonpar i trettioårsåldern och deras liv. Det kändes som en för kort uppläsning för att få något grepp om berättelsen och kan möjligen betraktas som en aptitretare även om jag upplevde texten som en ljumt hållen anrättning.

Karin Edvall är arkivarie på landsarkivet i Göteborg och kommer i höst med sin första skönlitterära bok, baserad på arkivmaterial.
Hon har tidigare givit ut en dokumentär bok, "De bortglömdas skuggor".
I den nya boken, "Med den ondes hjälp", får vi möta Anna-Britta Persson.
Boken är baserad på den verkliga händelsen då en kvinna 1862 mördade och styckade en av sina väninnor i sin lägenhet i Haga.
När det blev klart för polisen att det var hon som begått brottet så var de ändå tveksamma eftersom "kvinnor ej kan begå så blodiga handlingar".
Det är en berättelse som börjar med att Anna-Britta kommer till staden Göteborg och får anställning som kökspiga hos en grosshandlare. Hon hade vid tidpunkten för mordet en lång kriminell bana bakom sig, men var ej känd av polisen.
Karin Edvalls uppläsning koncentrerades på Anna-Brittas första tid i Göteborg då hon råkar ut för en våldtäkt som gör henne rädd att gå ut i storstan på egen hand.

Sist ut denna kväll är Jan Arnald och hans pseudonym Arne Dahl.
För det är som Arne Dahl han har skrivit ett flertal deckare om A-gruppen, en specialgrupp inom Rikspolisen. Arnald var under många år skyddad bakom sin hemliga identitet, men besökte ett år Bokmässan, förklädd och maskerad.
Några skarpa hjärnor på Sydsvenska dagbladet granskade fotografierna från mässan och konstaterade att Dahl hade avsevärda likheter med litteraturkritikern och redaktören Jan Arnald.
Arnald har som en av få (om ens någon) författare recenserat sig själv med ord som "erkänt välskriven", "tidvis rolig" och "djupt förankrad i framtiden".
Han läste här ur sin senaste bok "Dödsmässa", med start på sidan 222.
Han förklarade att det finns två sätt att sköta en uppläsning i en relativt komplicerad deckare, antingen så ägnar man större delen åt förklaringar eller så läser man bara. Arnald/Dahl gjorde det sistnämnda och vi fick i hans berättelse följa en man med mord i sinnet genom Stockholms stad och förorter.

Mellan varje uppläsning var det en paus på tio-femton minuter för påfyllning av kaffe eller alkoholhaltiga drycker. Det behövdes, för även om det inte var ett alltför litet rum så fylldes det och luften försvann.
Arrangörerna bad de närvarande att sprida kunskap om evenemanget så att fler skulle komma till nästa gång men då får de nog överväga lokalbyte med tanke på den bristande syretillförseln, framför allt under den första långa uppläsningen.
Det är dock ett arrangemang som jag gärna besöker fler gånger, trots att jag saknade en dialog mellan författare och läsare/publik. Det fanns inget utrymme för mer än en kort presentation från Författarcentrum Västs sida och därefter uppläsningen och några rader om boken från författarens sida.
Jag skulle mycket väl kunna tänka mig en decimering av antalet författare till fördel för en diskussion mellan författare och publik.

FAKTA:
Nästa "Forum för poesi och prosa" är tisdagen den 5 oktober kl 19.00 och inträdeskostnaden är det facila priset av 50 kronor.
De evenemang som är närmast inbokade har fått rubrikerna "Ljus och mörker i Värmland" (oktober) och "Min Gud varför har du övergivit mig" (november).
De författare som är klara för oktober månads uppläsning är Bengt Berg, Robert Kangas och Lars Andersson.

 


Carin Thärnström : 04-09-18


 
> maila crew@bulldozer.nu