[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - krönika - Sagan om ringen


Den som väntar på något gott

Hur länge kan man vänta på en film egentligen?
Själv har jag väntat på "Sagan om ringen" i ungefär tjugotre år nu.
Men dagen P som i premiär närmar sig med stormsteg.
Redan måndagen den 19 november, klockan 08.00, kan jag köpa min biljett. Sedan är det bara 30 dagar kvar till det är dags att bänka sig.

Vi har alla våra favorithistorier om oss själva.
För mig är det hur min mor läste "Bilbo", "Sagan om ringen" och "Röde Orm" som godnattsagor för mig när jag var liten. Jag brukar hänvisa till det när jag försöker förklara hur jag blivit som jag är.

Som alla spolingar vill man ju se bilder till berättelsen, bilderna i ens huvud som alla vuxna talar så lyriskt om var ju bara en lögn som spridits eftersom den gamle Oxfordprofessorn var för lat för att teckna serier.
Föga visste fyraåringen att Ralph Bakshi faktiskt kommit ut med en film på ämnet. 1978-års "Sagan om ringen"-film blev dock inte någon större succé.
Jag såg den senare.
Teckningarna var inte så vrålsnygga och filmen slutar mitt i andra boken.
Visserligen tycker jag att Bakshis vision inte är så pjåkig, men jag kan lätt se varför den floppade.

Ur filmen "Sagan om ringen"

Sen har ju faktiskt trilogin gjorts i serieformat också (dock var det inte Tolkien själv som gjorde det, om någon nu skulle fått för sig det).
Jag har ägt alla tre delarna men lagt dem i en låda någonstans på en vind i mitt liv.
Men nu har någon obskyr högre makt beslutat sig för att hörsamma mina och många andras böner Nya Zeelands mest kände filmregissör (Jane Campions fanclub får ursäkta men påbörjar man ett sånt här projekt blir man den mest kände vem man än var från början) Peter Jackson drog igång med vansinnesprojektet att svänga ihop något som kunde övertyga fanatiska Tolkienfans över hela världen.

Det här med fans är en märklig sak, det går inte att göra dem nöjda hur hårt man än arbetar. Det är alltid någon som står i kulisserna och säger saker som:
- Så där tänkte jag mig inte Gandalf.
eller
- På sidan 439, andra raden, i Ulf Burpquists annoterade översättning, utgiven på fotokopierade blad, hade faktiskt Frodo en grön jacka. Men i filmen är den blå.

Visst har det varit en del gnäll ifrån de bakre leden, men redan de första bilderna från inspelningsplatserna satte stopp för merparten.
Vi får se vartåt det leder i slutändan.
Men jag är övertygad om att det kommer att ha varit värt varenda en av de 201.600 timmarnas väntan.


Harald Åberg : 01-11-14


 
> maila crew@bulldozer.nu