[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - förhandsgranskning - Sagan om ringen


Sagan om filmen

En av de mest efterlängtade filmerna på länge, nyzeeländaren Peter Jacksons version av "Sagan om Ringen", har svensk premiär onsdagen den 19 december.
Biljetterna släpps på morgonen en månad tidigare, måndagen den 19 november. Bulldozer tror det här kommer att bli något väl värt att se.

Ingen har riktigt vågat ta tag i "Sagan om ringen", animatören Ralph Bakshi försökte mot slutet av sjuttiotalet men fick sin karriär totalramponerad av fiaskot. Disney skulle säkert gärna försöka men det sägs att enligt Tolkiens testamente får det amerikanska nöjesmonstret inte ha någonting med en eventuell filmatisering av hans verk att göra. (Disneybolaget Miramax hade länge rättigheterna men sålde dem på ett annars oförklarligt sätt till New Line Cinema.

Sedan är det ju det här med karaktärerna. Hur ända in i Mordor får man en rollbesättning full av dvärgar, hober, troll och levande träd att verka ens avlägset trovärdig?
Med datorer, svarade Peter Jackson glatt.
Den nyzeeländske regissören, som gjort sig känd för filmer som splatterklassikern "Brain Dead" och den ännu mer kultförklarade filmen "Bad Taste", var fullt övertygad om att man med modern teknik på ett trovärdigt sätt skulle kunna krympa skådespelare till de dimensioner som skulle krävas.

Jackson själv är en hängiven Tolkien-läsare, något som kanske förklarar hur han orkat med arbetet.
- Jag har ägnat sju år av mitt liv åt det här filmprojektet – och ändå är det inte färdigt ännu, konstaterar han. Jag har verkligen lagt ner hela min själ i varenda detalj av arbetet, och jag tycker faktiskt att vi är skyldiga både Tolkien och alla Sagan om ringen-fantaster vårt helhjärtade engagemang och varje liten ansträngning vi kan göra.
De förtjänar att vi gör vårt yttersta för att göra detta till något oförglömligt.

Onda orcher ur filmen "Sagan om ringen"

Själva inspelningsarbetet har i sig varit en mastodontuppgift, en boktrilogi på över tusen sidor måste ju givetvis slås ut på minst lika många filmer som böcker. Jackson valde att spela in alla tre filmerna samtidigt, något som resulterade i en inspelning av aldrig tidigare skådade dimensioner.
Under fjorton månader, från den 11 oktober 1999 till den 22 december 2000, agerade skådespelarna bland de fantastiska scenerier som byggts av Jacksons specialeffektsbolag WETA.

Just scenerierna har lagts ner mängder med arbete på för att de på ett så verkligt sätt som möjligt skall skildra Tolkiens Midgård.
Till exempel planterades växtlighet ett år i förväg på den plats där staden Hobsala (eller Hobbiton, som den heter i original) skulle ligga.
Dessutom har man lagt ner en hel del möda på rekvisitan.
Till filmen har det gått åt:

  • Över 900 handgjorda rustningar
  • Över 2.000 konstgjorda vapen
  • Över 100 handgjorda specialvapen
  • Över 20.000 hushållsredskap och andra vardagsattiraljer speciellt framtagna av ett team av konsthantverkare
  • Över 1.600 fot- och öronattrapper, alla speciellt avpassade i storlek och form efter bäraren

Var och en av de 200 orchmaskerna är försedd med en egen frisyr, jaktagel ditsatt strå för strå för att verkligen skapa illusionen av unika individer.
Många av inspelningsplatserna var nationalparker och särskilda tillstånd krävdes från Nya Zeelands naturvårdsverk.
Som tur var kunde man få dessa tillstånd och även välsignelse av maorierna, Nya Zeelands urbefolkning.
Det är ingen tvekan om att det här kommer att bli ett filmspektakel utan dess like. Om det är bra eller dåligt återstår att se men Bulldozer tippar på att det kommer bli helt fantastiskt.

Svensk premiär: 19 december 2001
(De övriga filmerna i serien kommer jularna 2002 och 2003.)


Harald Åberg : 01-11-14


 
> maila crew@bulldozer.nu