[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - Stockholms filmfestival - Garden State

Garden State

Regi: Zach Braff
År: 2003
Längd: 109 min
Land: USA
Sektion: Stockholm XV Competition
Salong: Royal

Ur filmen Garden State
En ung snygg superstjärna, ett filmiskt geni och den där tredje snubben.
© Stockholms Filmfestival

I flera månader har jag likt en Gollum gått omkring och stilla mumlat för mig själv: "Garden State..."
En lågupplöst trailer nedladdad från Internet har varit min älssskade, och så nu äntligen: genombrott

Den 29-åriga skådespelaren Zach Braff, mest känd från tv-serien "Scrubs", har skrivit detta manus alldeles själv. Och regisserat.
Sen spelar han huvudrollen också, mot Natalie Portman. (You lucky bastard!) Att sitta i salongen och veta att en enda hjärna är ansvarig för denna enkla men smått geniala filmnöt gör mig lite nervös.
Antingen så kommer han att ta över världen inom snar framtid eller droga ner sig. Kanske både och.
Braff själv säger att det var svårt att hålla isär de olika rollerna på inspelningsplatsen. "Det krävdes mycket av de andra skådisarna. Jag kunde inte finnas med i min karaktär till hundra procent hela tiden".
Detta är inte något som syns i filmen. Både regin och skådespeleriet sitter som handen i handsken till det vardagskaos manuset lagt en grund till.

Zach Braff spelar i filmen Alexander Largeman, en till synes känslomässigt avtrubbad ung skådespelare som återvänder till sin hemort för första gången på 9 år, under inte allt för muntra omständigheter: hans mor ska begravas.
Largeman träffar på en några gamla bekanta som alla har hamnat olika i livet, en är dödgrävare, en lever på sitt patent på tyst kardborreband och en annan har fastnat i pyramidspel. Largeman konfronteras även med sin kyliga far, som försöker reda ut deras kommunikationsproblem. Och sedan dyker en vacker liten flicka med mytomaniska drag upp på vägen till en hjärnröntgen, och allt börjar snurra. Largeman som uppenbarligen käkat en alltför stor mängd lugnande medel i sitt liv börjar långsamt att känna saker igen.

"Garden State" får in hela känslan av att vara en meningslös liten plutt till människa, mitt i det stora konsumtionssamhället, i små, enkla möten mellan sanslösa karaktärer. Vi får svar på frågorna: Vad pratar man om när man äter frukost med en riddare? Hur håller man tal för en bortgången, men trevlig, hamster? Och vilket är egentligen det absolut mest fulländade ögonblicket för en kyss?
Se den.

Innehållsförteckning:
En djurkyrkogård
Konstiga familjekonstellationer
Tidsfördriv
Masturberande hundar
Hemligheter & lögner
En moppe med sidovagn
Kärlek som den ska vara på riktigt

Filmen går även:
Garden State visades bara en gång på Stockholms filmfestival, men den har å andra sidan svensk premiär den 26/11.

 

Emma T Åberg : 04-11-23


 
> maila crew@bulldozer.nu