[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> hört - månadens skiva - december 2002


December - Beastie Boys: Licenced to Ill

Ja! Sveriges sämsta månad är över och nu är det snart dags för julledighet och julparty!
Det är helt enkelt hur skönt som helst att man i och med årets sista månad har klarat av hela tråkiga hösten.
Nu är det dags för julmat, träffa släkten och parta med hemvändade polare!

Skivomslag "Licened to Ill"Månadens skiva blir därför en som både är rolig och har nostalgisk klang. Bara titeln "Licensed to Ill" är en klassiker.

Jag själv förknippar skivan med otaliga högstadiediscon, de första föräldrafria fyllefesterna, uppkäftiga mopedkillar och smygrökande tjejer.

"Licensed to Ill" drar igång med schyssta beats direkt när Mike D, MCA och Ad-Rock snor Led Zeppelins trummor från "Lez Zeppelin IV". Samplingen sätter på nått vis tonen för hela plattan med sitt rakt-på-sak-sound. Hanteringen av en sån legendarisk inspelning är minst sagt respektlös och skivan är också genomgående uppkäftig. Föräldrar måste verkligen ha avskytt den här skivan, den är helt i klass med tidiga W.A.S.P.- och Twisted Sisters-skivor.

Hela skivan är kul på det viset att gruppen inte drar sig för nåt.
De har snott allt de kommer över och smyger inte med det.
Sitter man och lyssnar kan man höra allsköns bekanta samplingar men också flera tidtypiska inslag. Ett exempel är flitigt användade av trummaskinen Roland TR-808. En sån alla synthare ville ha i sin garagestudio och som hördes i flertalet samtida Whitney Houston-låtar.

Plattan är alltså underhållande på många sätt och då har vi inte kommit till låtarna än. Här dräller av klassiker som livar upp vilken förfest som helst. "The New Style" (personlig favorit), "Fight for your right", "No sleep till Brooklyn", "She’s Crafty" m fl ryms på den 13 låtar långa skivan.

Man känner igen de flesta låtar direkt och det tar inte lång tid innan man kommit in dem igen. Skivan är garanterat kul att ta fram och lyssna på igen så gräv fram dina Beastie Boys-skivor och förbered dig på ett ösigt julfirande mellan alla julbord och slappa hemmakvällar!

MGB : 02-12-07

 
> maila crew@bulldozer.nu