[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> hört - månadens skiva - februari 2002


Februari - Smashing Pumpkins: Siamese Dream

Illustration av VendelaNär diskussioner dyker upp om vilken nittiotalets bästa skiva är brukar jag alltid nämna "Siamese Dream" bland mina kandidater.
Få skivor är så kompletta som Smashing Pumpkins mästerverk från 1993 och få skivor är frukten av så slitsamt arbete.

Strax innan inspelningen sprack tre av fyra gruppmedlemmars förhållanden, däribland det mellan James Iha och D’Arcy, gitarrist respektive basist i bandet. Trumisen Jimmy Chamberlin struntade i kärlek och satsade istället på heroin.
Nåt som knappast lättade upp den tryckta stämningen.

Mitt i denna soppa fick sångaren Billy Corgan skrivkramp men lyckades på nåt sätt ändå sammanställa tretton fantastiska låtar.
Eftersom övriga bandmedlemmar hade stora problem med att umgås fick han själv spela alla instrument, utom trummor, vilket ju minst sagt är imponerande!

Skivan öppnar med "Cherub Rock" som efter 45 sekunder byggt upp en så massiv ljudbild att det känns som nån byggt en mur genom huvudet på en. "Siamese Dream" börjar verkligen hårt och rockigt men andra tongångar väntar. Tredje låten, alternativrockens nationalsång "Today", växlar mellan känsligt gitarrspel och tunga distade riff lagda lager på lager.
Grundmelodin dränks aldrig och samtidigt suckar Billy Corgan ironiskt om "den bästa dagen i hans liv".

Styrkan med den här skivan är tempoväxlingarna, det ständiga frossandet i harmonier och de metaforiska texterna.
Samtliga instrument känns perfekt samhöriga något som givetvis är effekten av att Billy Corgan spelar nästan alla själv. Det är faktiskt snudd på virtoust spel i flera låtar, speciellt det avslutande partiet i "Hummer" med ett perfekt gitarrsolo och minst lika noggrann basgång och trummtakt.

Skivomslag "Siamese dream""Siamese Dream" skulle passa precis vilken månad som helst.
Det är en skiva jag ständigt återkommer till och säkert en av dom jag hört allra flest gånger. Ska jag välja ut en månad jag tycker den passar extra bra blir valet februari.
En ganska seg vintermånad då man på allvar börjar längta till sommar-festivalerna, badutflykter och varma kvällar.

När man trött efter jobbet kommer hem och slänger sig på soffan är "Siamese Dream" en otroligt skön platta.
Man kan drömma sig bort till lugna låtar som "Soma" och "Mayonaise" och samtidigt vara säker på att inte dega bort hela kvällen när "Rocket", "Cherub Rock" och "Silverfuck" rycker tag i en och ger ny energi.
Det är bitvis också en utmärkt partyskiva vilket gör "Siamese Dream" till en av mina favoriter någonsin! 

text MGB
illustration Vendela Hellstrand
: 02-02-03

 
> maila crew@bulldozer.nu