[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> hört - månadens skiva - februari 2003


Februari - The Dandy Warhols: Thirteen Tales from Urban Bohemia

När jag först hörde talas om The Dandy Warhols förkastade jag dem genast som ett plojband, ungefär som normalt musikbegåvade gjorde med The Bloodhound Gang.
Namnet The Dandy Warhols kändes ju sådär lagom seriöst och mina associationer var allt annat än smickrande när jag hörde det.
Alltså, det finns ju knappt något mer föraktbart än crazyband, speciellt såna utan glimten i ögat.

Skivomslag "Thirteen tales from urban bohemia""Det var långt senare som jag fastnade för gruppen. När andra skivan "Dandy Warhols Come Down" släpptes kom också en lysande singel i "Not if you were the last junkie on earth", ni vet den där videon där bandet åker av och ann på sjukhussängar sett ovanifrån. "I never thought you'd be a junkie because heroin is so passe" går refrängen.
Trots en bra singel var inte den här skivan särskilt bra heller för hälften av låtarna mer eller mindre sög och bristen på inriktning var total. Men, singeln räckte för att väcka mitt intresse för kommande alster i alla fall.

"Thirteen Tales from Urban Bohemia" blev långt bättre än jag nånsin hade trott. Den har många kvalitéer som jag gillar:
1. Den är vansinnigt flummig.
2. Den är befriande lat.
3. Den är grymt skön att slölyssna på.
4. Den har en av alla tiders partylåtar "Bohemian like you"

Den här typen av flummiga skivor har inte växt på träd sen The Doors tid och trots opretantiösa komp och rockmelodier saknar inte bandet attityd. Att de ser sanslöst utråkade ut när de spelar är en synvilla för gruppen har hittat vad de vill göra och dessutom gör bra.

Skivan är rolig på det sättet att den innehåller lika mycket självironi som gäckande av Lou Reed, Velvet Underground (big surprise!) och den tidens stil och sätt. Referenserna haglar för den intresserade.
Musiken är rockflummig men låtarna är ändå såpass poppiga att de ibland gränsar till skval. Skillnaden är att The Dandy Warhols är kul, varierande och betydligt mindre frustrerande att lyssna på.

När det gäller låten "Bohemian like you" är den helt enkelt lysande.
Den blev en klassiker knappt innan videon hann spelas på MTV och inte en festivalbandare saknade den här låten då det begav sig.

Februaritipset är alltså att slappa, ta det lugnt och umgås till lite amerikansk alternativpop.


MGB : 03-02-14

 
> maila crew@bulldozer.nu