[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> hört - månadens skiva - mars 2002


Mars - Soundgarden: Badmotorfinger

Våren kommer snabbare och snabbare och nu är det hög tid att värma upp inför party- och festivalhalvåret.
Hör man inte till de som gör femhundra situps om dan kan man åtminstone rocka loss till lite grunge, metal, stonerrock eller vad man nu väljer att kalla Soundgardens musik.

Illustration av Vendela HellstrandDet här är Soundgardens fjärde skivsläpp och den första av produktionerna som gick hem på bred front hos både fans och kritiker.
Det är också Soundgardens bästa platta och det råder ingen tvekan om det hur många musikjournalister som än tycker att plattan efter är bättre, den som blev början på slutet, "Superunknown".

"Badmotorfinger" inleds med "Rusty Cage", två nästan spruckna elgitarrer övergår efter det inledande introt i en sammanhängande, drivig rockmelodi. Den följs genom hela låten.
Basen hamrar hårt, riktigt hårt, djupt ner under ljudmattan och sen kommer Chris Cornell. "Oooooooooh, you wired me awake and hit me with a hand of broken nails!!"
Soundgardens frontman är avgjort Seattle-erans bäste sångare och det säger inte lite med tanke på konkurrensen.

Direkt efter "Rusty Cage" kommer nästa höjdare "Outshined" som startar betydligt tyngre och gungigare.
Nedstämda gitarrer följer nu istället ett enkelt riff och plöjer undan marsvädrets snödrivor som en isbrytare på Darbepoetin.
Chris Cornell tar i ännu hårdare och myntar samtidigt frasen "I’m lookin’ California, and feelin’ Minnesota". Coolt.

Skivan innehåller fler guldkorn eller vad sägs om "Jesus Christ Pose", "Face Pollution" eller "Drawing Flies"?
Resten är ett jämnt material till skillnad från Soundgardens tidigare skivor. "Badmotorfinger" har kontinuitet, den är också bättre producerad än sina föregångare och duger därför utmärkt till både hemma- och utelyssning.

Så sätt nu igång och värm upp, glöm OS, uttnyttja istället den sista snön, lyssna sen på "Badmotorfinger" och vänta in våren! 

text MGB
illustration Vendela Hellstrand
: 02-03-03

 
> maila crew@bulldozer.nu