[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> hört - månadens skiva - november 2002


November - Samhain: November-Coming-Fire

Månadens skiva har hittills innehållit kända artister ur mer eller mindre vanliga genrer.
Den här gången blir det betydligt smalare med en klart okänd grupp med en mycket svårbestämd stil.
Som namnet antyder är skivan given i råa och blåsiga november.
Den är laddad med en rejäl dos märkliga texter och underliga arrangemang att ta sig an en kall och mörk novemberkväll.

Skivomslag: November-coming-fireSamhain bildades i början av 80-talet av Glenn Danzig, tidigare sångare i punk-legendarerna Misfits.
Danzig, som vid den tiden tröttnat på Misfits enkelspåriga musik, ville med Samhain ta sig vidare och utvecklas. Allt eftersom trillade rätt medlemmar in och mot slutet av 80-talet omformades Samhain till den grupp man mest förknippar sångaren med nuförtiden, nämligen Danzig.

Samhains musik är som sagt svårdefinierad och klart experimentell.
Det märks att det är frågan av ett mellanled i en artists karriär men det är för den delen inte dåligt, tvärtom har detta högt värde trots lite ruffig produktion.

"November-Coming-Fire" är en mix av många stilar men genomsyras hela tiden av kusliga, melankoliska tongångar med märkliga och hotfulla texter. Detta utgör en röd tråd som gör skivan bra och det hela påminner faktiskt en hel del om Joy Division även om produktionen på "November-Coming-Fire" är betydligt fylligare och orenare.

Skivan håller jämn kvalitet men skiftar som sagt i stil. Låten "Birthright" känns lite som om något från U2s "War" tagit en överdos goth- och punkinfluenser. Direkt därefter sjunger Danzig bluesigt i "To walk the night", enligt mig skivans bästa låt och lite senare kommer nästa vändning i "Kiss of Steel". Här används ösiga punktrummor och ödsligt distade gitarrer och låten blir till en slags hård variant på det tidiga 80-talets säregna alternativ-rocksound.

I november är det här en verkligt intressant platta att lyssna in sig på.
Under en rå kväll insvept i en filt och med ett glas rött vin nära till hands passar den här musiken helt enkelt ruskigt bra att gotta sig med.
Nu vill jag inte påstå att alla har samma nöje, för nog ska man ha lite extra intresse i alternativmusik och hårdrock för att uppskatta det här men det är verkligen värt ett försök!

MGB : 02-11-07

 
> maila crew@bulldozer.nu