[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> hört - månadens skiva - oktober 2002


Oktober - KMFDM: NIHIL

Ett givet val när hösten kommer borde egentligen vara en drum'n'bass- eller triphopskiva.
Jag skulle kunna rekommendera nån gammal favorit som Monos "Formica blues" eller kanske Massive Attacks "Blue Lines", men den här månaden har jag valt något helt annat.
Risken är att man sitter och somnar bort hela oktober och frossar för mycket i hemmakvällar om man laddar stereon med engelska storstadsrytmer, och det kan jag villigt erkänna att det har jag gjort förr. I år ska jag försöka vara något mer aktiv.

Skivomslag "Nihil"Den här månaden ska jag lyssna på mer sväng. Hårt och ösigt sväng med lite club-touch. Sån där cool club man ser på film alltså, befolkad av riktigt svåra gothtyper som vet hur man festar på hösten.

Valet faller på KMFDM, en grupp som varit med länge och släppt över tio skivor under tre decennier. Med rötterna i industrimusiken har de experimenterat med alla elektroniska verktyg man kan få tag i, men har samtidigt alltid haft tillräcklig smak och känsla för att hålla musiken på en lättillgänglig nivå.

Skivan "NIHIL" är gruppens rockigaste skiva.
Medan flertalet av deras övriga skivor utgår från en synthgrund så har "NIHIL" en bas av gitarrer och rockmelodier som sedan kryddats med samplingar, loopar, synthljud och mäktiga körer.
Skivan är också deras allra hårdaste och ösigaste.

Några favoritlåtar på skivan är clubdängan "Juke-Joint Jezebel", brutala "Flesh" och härligt snabba "Search & Destroy".
I dessa har gruppen pressat in massor av ljud utan att för den delen tappa kontrollen över melodierna. Tvärtom är melodierna både snygga och påhittiga och det är främst det som gör "NIHIL" så bra.

"Juke-Joint Jezebel" är ett stycke för sig, den är en av de coolaste låtar jag hört. Snabba hårda gitarrer, blytunga trummor, smattrande synthknatter, en brutal bas samt massor av loopar och fills skapar en massiv ljudbild och ovanpå det, det är inte slut än, har KMFDM lagt till duettsång och ett gäng körtjejer!
Hur mäktigt som helst!
Man blir glad bara man tänker på det.

Ju mer man lyssnar på "NIHIL" ju fler detaljer märker man för det här är sån skiva man kan frossa i hur mycket som helst.
Det finns få såna skivor men alla är en sak gemensamt, de hör till skivsamlingens bästa.

Så skaffa nu "NIHIL" och få lite ny energi och jävlar anamma i oktober.
Dega inte ihop utan gå ut lite mer de regniga kvällarna och lyssna på KMFDM, en garanterat givande skiva den här månaden.

MGB : 02-10-06

 
> maila crew@bulldozer.nu